Spectaculaire kunstroof kost ‘Spiderman' acht jaar cel

In Frankrijk heeft de rechter gevangenisstraffen van zes tot acht jaar uitgesproken voor de grootste kunstroof ooit bij onze zuiderburen. De hoofdbeklaagde was ene Vjeran Tomic, bijgenaamd ‘Spiderman'.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

In totaal stonden er drie mannen terecht voor de diefstal van vijf schilderijen van de hand van moderne meesters. De werken, waaronder een Picasso, een Matisse en een Modigliani, werden in 2010 ontvreemd uit het Museum voor Moderne Kunst in Parijs. Naast de opdrachtgever, een 61-jarige antiekhandelaar, en een 40-jarige medeplichtige die de werken verstopte, moest ook Tomic zich verantwoorden.

De 49-jarige was degene die de diefstal daadwerkelijk uitvoerde. Hij dankt zijn bijnaam aan zijn atletische lichaamsbouw en het feit dat hij in het verleden wel vaker inbraken pleegde waar flink wat klauterwerk aan te pas kwam. Zo ook in het Musem voor Moderne Kunst, waar hij onder meer een slot forceerde en een raam insloeg.

Het alarm ging niet af omdat het al een paar weken hersteld moest worden en ook de drie aanwezige bewakers merkten niets op. Naar eigen zeggen wou Tomic enkel een schilderij van Fernand Léger stelen, maar besloot hij ter plekke om nog vier extra werken mee te nemen «omdat hij ze mooi vond».

De rechter veroordeelde ‘Spiderman' tot acht jaar cel, terwijl zijn kompanen er met zes jaar vanaf komen. Het drietal moet samen ook de geschatte waarde van de werken terugbetalen aan de stad Parijs, wat zo'n 104 miljoen euro is.

De schilderijen zelf zijn nog altijd spoorloos. Tomic, die opgepakt werd na een anonieme tip, verklaarde aan de rechter dat hij ze zou teruggeven als hij wist waar ze zich nu bevinden.