Acht tips om de wereld te redden

Een jaar lang verrichtte de Nederlandse Rachel van de Pol elke dag een goede daad. Ze liet briefjes achter op de trein, gaf computerles aan vluchtelingen en trakteerde buren op zoete lekkernijen. Acht tips als je de wereld ook een beetje mooier wil maken.
door
Liesbeth
Leestijd 4 min.

1. Gij zult het niet te groots zien

"Je begint best met kleine stapjes. Vergelijk het met afvallen. Wanneer je het gewoon bent om lekkerlui in de zetel te zitten en plots elke avond naar de fitness trekt, hou je dat nooit vol. Wie zich zorgen maakt om alle plastic in de oceanen, kan één stuk zwerfvuil per dag oprapen en in de vuilbak kieperen. Dat lijkt banaal, maar op een maand tijd maak je een wereld van verschil. Onbewust praat je er ook over tegen je vrienden, die zich misschien geïnspireerd voelen en meer aandacht hebben voor afval op straat. En zo gaat de bal aan het rollen."

2. Gij zult het leuk maken

"Ga op zoek naar een manier om anderen te helpen die past bij je karakter. Hou je van mode? Probeer dan outfits op de kop te tikken in vintage tweedehandswinkels. Dwing jezelf nooit in een situatie waar je je niet comfortabel bij voelt, want daar heeft niemand wat aan. Als je je bijvoorbeeld niet op je gemak voelt bij oudjes, organiseer dan geen bingoavond in een bejaardetehuis. Zo hou je het heldhaftig bestaan niet vol."

3. Gij zult denken aan de positieve gevolgen

"Nieuwe situaties zijn vaak onwennig, maar laat dat je niet afschrikken. Soms moet je even op de tanden bijten en doorzetten. Wat helpt is nadenken over hoe geweldig het voelt om behulpzaam uit de hoek te komen. Volgens wetenschappers zou je van altruïstisch gedrag zelfs gezonder en stressbestendiger worden. Bovendien is de mens van nature uit een empathisch beestje en worden we gelukkiger van contact met vreemden. Die gedachtekronkel is een leuke drijfveer om je over elkaar te bekommeren en de maatschappij te verbeteren."

4. Gij zult een mantra verzinnen

"Af en toe heb je helemaal geen zin om je beste beentje voor te zetten. Dat is geen probleem, op voorwaarde dat je niet te lang blijft hangen in ‘de wereld kan mijn reet roesten'-mentaliteit. Een mantra is dan een handige duw in de rug. Je kiest best voor een leuze die je eraan herinnert waarom je eigenlijk anderen wil helpen. Die van mij gaat als volgt: ‘Iets dat goed is, is niet per se makkelijk'."

5. Gij zult uw missie luidkeels verkondigen

"Tussen het denken dat je anderen gaat helpen en het daadwerkelijk doen, zit een grote stap. Deel je voornemen daarom met je omgeving, dan word je quasi verplicht om vol te houden. In een studie is zelfs aangetoond dat peer pressure een handige methode is om het gedrag van mensen te veranderen. De onderzoekers hadden alles uit de kast gehaald om mensen te overtuigen hun energierekening omlaag te krijgen, zonder resultaat. Tot ze een brief in de bus kregen met de tekst dat hun buren 50% minder energie gebruikten. Plotsklaps ging iedereen zuiniger leven." (lacht)

6. Gij zult u niet te fanatiek gedragen

"Het is een typische valkuil: mensen die zich inzetten voor een goed doel kunnen anderen snel veroordelen. Maar door met de beschuldigende vinger te wijzen, voelt je omgeving zich net aangevallen. Een vegetariër die carnivoren wil overtuigen om af en toe een maaltijd zonder vlees op het menu te zetten, begint zijn vrienden beter niet uit te kafferen voor dierenbeul. Wel kan ie eens lekker koken of recepten uitdelen. Op die manier zijn mensen veel sneller geneigd om te luisteren en respect te tonen voor je mening."

7. Gij zult aandacht hebben voor balans

"Je kan pas voor anderen zorgen als je jezelf af en toe in de watten legt. Ontspannen is hier de boodschap. Voor mij is yoga of beachvolleybal de ideale manier om mijn hoofd leeg te maken en na te denken over mijn prioriteiten. En zo loop ik ook niet opgefokt rond terwijl ik nadenk over mijn eindeloze to-dolijsten of het feit dat niemand mijn Facebookpost geliket heeft."

8. Gij zult een idool kiezen

"Tegenwoordig benaderen veel mensen idolen op een oppervlakkige manier. Ofwel volgen we het leven van die persoon samen met duizenden anderen via plaatjes op Instagram, ofwel zijn we jaloers op uitblinkers die op hun 30ste al een start-up hebben opgericht en 30 miljoen euro hebben verdiend. Dat werkt niet bepaald stimulerend. Zoek daarom iemand die je inspireert om een betere versie van jezelf te worden. In een moeilijke situatie kan je jezelf afvragen wat die persoon zou doen, moest die in jouw schoenen staan. Mijn voorbeeld is Michelle Obama, een bijzonder krachtige vrouw, die met heel veel humor haar streefdoelen probeert te bereiken."

365 goede daden, maar vooral deze bleef Rachel bij

"Met Sinterklaas had ik een koptelefoon ingepakt en samen met een gedicht verstopt in een treinstation. De eerste voorbijganger was een stoere tiener, met ‘Beats by Dr. Dre' op zijn hoofd. In eerste instantie keek hij een beetje verbaasd, maar na het lezen van het gedicht barstte hij in lachen uit. Terwijl hij de verpakking voorzichtig opende, zag je de radertjes in zijn hoofd draaien. Uiteindelijk pakte hij het cadeau opnieuw in en verstopte hij het op een nieuwe plek. Ik vond dat zo vertederend omdat je niet verwacht dat zo'n grave macho zich zo zou gedragen."

 

Liesbeth De Corte

Rachel van de Pol, Het Hedendaagse Heldenboek, Uitgeverij Balans, 256 p., 17,95 euro