Geluidshinder Brussels Airport - Haachtse gemeenteraad eist in een motie de afschaffing vliegroute "Leuven Rechtdoor"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De gemeenteraad van Haacht heeft maandagavond een motie goedgekeurd waarin de afschaffing wordt geëist van de vliegroute "Leuven Rechtdoor". Pas als die route wordt geschrapt en een federale vliegwet wordt gestemd die een eerlijke spreiding van vluchten garandeert, kan er gediscussieerd over de uitbreiding van Brussels Airport, luidt het. In de motie wijst Haacht op het feit dat de regio sinds het ontstaan van de luchthaven een groot deel van de last van dalende vliegtuigen draagt. Door de invoering van de route "Leuven Rechtdoor" op 6 maart 2014 kwamen er nog eens opstijgende vliegtuigen bij, wat sindsdien extra geluidshinder met zich meebrengt voor Leuven, Haacht, Rotselaar, Holsbeek, Boortmeerbeek en Lubbeek, Daardoor is er van een redelijke spreiding geen sprake meer, klinkt het.

Haacht wijst er ook op dat volgens luchtverkeersleider Belgocontrol deze route grote gebreken vertoont, zowel inzake veiligheid als op het vlak van de technische uitvoerbaarheid. Er dient dus teruggekeerd naar de situatie van voor maart 2014, toen de in de richting van Leuven opstijgende vliegtuigen al voor de stad de bocht namen. Nu gebeurt dit pas nadien.

Aanleiding voor de motie zijn de aangekondigde plannen van de luchthaven van Zaventem om baan 25L te verlengen. Dat zal volgens Haacht de overlast nog een paar kilometer verder doen opschuiven richting Leuven, wat de onzekerheid en ongerustheid in de regio sterk doet toenemen. Haacht waarschuwt dat deze plannen het noodzakelijk draagvlak voor de luchthaven zullen doen afnemen.

De gemeente roept François Bellot, minister van Mobiliteit, belast met Belgocontrol, dan ook op werk te maken van een eerlijke spreiding van de vluchten. "Het moet duidelijk zijn dat de huidige uitbreidingsplannen hoe dan ook onaanvaardbaar zijn indien er niet opnieuw de nodige zekerheid komt over een faire en correcte verdeling van de lasten, gebaseerd op technisch haalbare en correct gespreide routes."

bron: Belga