Eurogroep buigt zich opnieuw over Griekenland, weinig hoop op doorbraak

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ministers van Financiën van de eurozone zitten opnieuw samen voor overleg over Griekenland. Dat er op de eurogroep een doorbraak zal worden bereikt over het sputterende noodprogramma, is zeer onwaarschijnlijk. In de zomer van 2015 kreeg Griekenland uitzicht op een derde reddingspakket van maximaal 86 miljard euro en werd een Grexit op het nippertje vermeden. Anderhalf jaar later gieren de zenuwen opnieuw door de kelen: de Griekse schuldeisers eisen voor 3,6 miljard euro bijkomende hervormingen en besparingen, maar ook onderling zijn het IMF en de Europese geldschieters van Griekenland verdeeld.

Het meest nijpende probleem is dat de tweede evaluatie van de Griekse hervormingen aansleept. Die evaluatie moet kunnen worden afgerond vooraleer Athene uitzicht krijgt op een nieuwe schijf noodhulp. Wellicht zullen de ministers maandag een gedetailleerde stand van zaken krijgen zonder dat ze zelf grote knopen doorhakken.

Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem hoopt alvast dat de experts van de Europese Commissie, de ECB, het noodfonds ESM en het IMF zo snel mogelijk naar Athene kunnen terugkeren om hun analyse van de Griekse saneringen verder te zetten.

Op de vraag of een nieuwe Griekse crisis zich aandient, antwoordde Belgisch minister Johan Van Overtveldt bij zijn aankomst dat "het Griekse probleem nooit echt weggeweest is". Voor hem zijn structurele hervormingen de grote vereiste, "zodat de economie op een hoger groeipad kan komen".

bron: Belga