Waarom is de fusie tussen Unilever en Kraft Heinz afgesprongen?

door
Kevin
Leestijd 2 min.

Waarom is Unilever niet op het miljardenbod ingegaan?

Hoewel Kraft Heinz met 135 miljard over de brug kwam, was dat voor de Nederlands-Britse groep lang niet voldoende. Aanvankelijk liet het Amerikaanse concern weten dat ze ernaar uitkeken om verder te onderhandelen.

Maar niet veel later maakten beide groepen gezamenlijk bekend dat een vriendschappelijke deal niet mogelijk was en dat ze de fusiepogingen staken. Unilever zou geen financieel of strategisch voordeel hebben gezien, maar The Wall Street Journal maakt gewag van nog een factor: het verschil in bedrijfscultuur. De bezuinigingsmaatregelen waarvoor Warren Buffet, één van de belangrijkste investeerders van Kraft Heinz, bekend staat, zouden nefast zijn voor de producten van Unilever. Bovendien is Buffet stevig gekant tegen vijandige overnames.

Wat als Unilever het aanbod wel had aanvaard?

Een fusie van de twee bedrijven zou meer dan honderd wereldwijde merken onder één dak brengen. Zo heeft Kraft Heinz onder andere Heinz Ketchup en Weight Watchers in zijn portefeuille, terwijl Unilever verantwoordelijk is voor Lipton, Knorr en Dove. Samen zouden ze één van de grootste voedingsgroepen vormen, wat hun onderhandelingspositie met supermarkten zou verstevigen.

Maar zelfs als het bod aanvaard werd, zouden mededingingsautoriteit de fusie moeten goedkeuren. Zo had de Britse regering al gesprekken gestart om te kijken of ze moest tussenkomen.

Wat zijn de gevolgen?

Toen het nieuws bekend raakte, schoten de aandelen van de beide bedrijven de hoogte in. Na het afspringen van de deal, staat vooral de Nederlandse-Britse groep in de hoek waar de klappen vallen. Het aandeel van Unilever kelderde met 7% toen de Nederlandse beurs de deuren opende. Volgens Bloomberg stelt de Britse wet bovendien dat Kraft Heinz nu zes maanden lang geen nieuwe overnamebod maken op Unilever.