Nog veel vraagtekens rond ontspoorde trein

In de buurt van het station van Leuven is zaterdag een trein ontspoord. Daarbij is één dode gevallen en meerdere mensen raakten gewond. Het treinverkeer blijft wellicht nog enkele dagen verstoord.
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wat is er gebeurd?

De trein met bestemming De Panne ontspoorde zaterdag even voor 13u30 bij het buiten rijden van het station in Leuven. In totaal waren er 84 passagiers aan boord. "Het eerste voertuig kantelde en kwam in de berm terecht. De andere wagons stonden nog op de sporen", zegt Marc Vranckx, commissaris van de politie Leuven. Momenteel is het nog raden naar de oorzaak. Zowel Leuvense parket als de federale overheidsdienst Mobiliteit en NMBS en Infrabel hebben een onderzoek geopend.

Wat weten we over de slachtoffers?

Er vielen 27 gewonden, waarvan 3 mensen zwaargewond raakten. Een deel werd overgebracht naar drie ziekenhuizen in Leuven en Tienen.

Belga / D. Stockman

Bij het incident kwam ook één iemand om het leven. In eerste instantie werd gezegd dat het niet om een passagier ging, maar dit werd later weerlegd. Volgens het parket van Leuven gaat het om een 21-jarige jongen uit Waals-Brabant. Hoe het slachtoffer onder het gekantelde voertuig is terechtgekomen, is een mysterie. Mogelijk wandelde hij van de eerste wagon naar de tweede, net op het moment van het ongeval.

Hoe verloopt de berging?

Spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel moest lange tijd wachten op toestemming van het parket om de plaats van het ongeval te betreden. Ondertussen konden ze wel al voorbereidende werken uitvoeren. "We hebben eerst een tijdelijke weg aangelegd naast de spoorwegberm", legt woordvoerder Frédéric Petit uit. Pas in de late zondagnamiddag kon Infrabel de plaats van het ongeval betreden. Normaal gezien zijn de takelwerken afgelopen nacht begonnen. "Een gigantische hijskraan moet eerst het gekantelde rijtuig weghalen. Daarna zullen ook de twee ontspoorde wagons opgetild en weggesleept worden." Volgens de woordvoerder is één ding zeker: "het belooft een hele klus te worden".

Is er nog hinder?

Het spoorverkeer zal sowieso nog een tijdje hinder ondervinden. Er is wel al een extra spoor vrijgemaakt, zodat de passage van de treinen in het station iets vlotter verloopt. Zo geldt er vanaf vandaag een basisaanbod van IC-treinen richting Brussel. Pendelaars houden best wel rekening met volle treinen, want door het beperkte aanbod werden enkele piekuurtreinen geschrapt. Als alles volgens plan verloopt, rijden de treinen richting Antwerpen, Aarschot en Mechelen vanaf vandaag weer normaal. Alleen reizigers die gebruik maken van lijn 36, de lijn die Luik met Brussel verbindt, hebben mogelijk nog last van hinder tot 27 februari.

Belga / D. Stockman