Spanjaarden betogen voor meer vluchtelingen

Meer dan 160.000 mensen zijn op straat gekomen in Barcelona. Ze willen dat Spanje meer vluchtelingen opneemt.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

De EU-quota schrijven voor dat Spanje momenteel 16.000 asielzoekers zou moeten opnemen die reeds in andere landen waren opgevangen. Sinds 2015 heeft het land er amper 1.100 toegelaten. Zij kwamen uit vluchtelingenkampen in Italië en Griekenland en uit Turkije en Libië.

De conservatieve regering aanvaardt de Europese quota niet, wat de betogers als "schandelijk" bestempelen. Ter vergelijking: Duitsland nam in 2015 890.000 asielzoekers op en in 2016 nog eens 280.000.

Hoofdstad van de hoop

De linkse burgemeester van de Catalaanse hoofdstad, Ada Colau, had de betogers opgeroepen de straten te vullen voor de mars onder de naam ‘Volem Acollir', Catalaans voor ‘wij willen opvangen'. "Barcelona wil een hoofdstad van de hoop zijn in een Europa waar onzekerheid heerst en xenofobie in opmars is", liet de burgemeester optekenen.

Symbolisch

De manifestatie eindigde symbolisch aan de oever van de Middellandse Zee, waar vorig jaar meer dan 5.000 mensen het leven hebben gelaten bij een poging de oversteek naar fort Europa te maken. De betogers droegen dan ook borden met onder andere het opschrift in het Catalaans ‘Geen doden meer, open de grenzen!'.