Ronde van Algarve - Castroviejo wint tijdrit in Algarve, Roglic nieuwe leider

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jonathan Castroviejo heeft zijn naam en faam als tijdrijder kracht bijgezet met een ritoverwinning in de Portugese Ronde van Algarve (2.BC). In een etappe tegen de klok met start en aankomst in Sagres haalde de Spanjaard van Movistar het voor de Duitse hardrijder Tony Martin en de Sloveen Primoz Roglic, die de nieuwe leider wordt. De Nederlandse formatie LottoNL-Jumbo beleefde vrijdag een leuke dubbele tijdritdag, want terwijl Victor Campenaerts won in de Spaanse Ruta del Sol stond de Nederlander Lars Boom een goeie vierhonderd kilometer verderop lange tijd aan de leiding in de derde etappe van de Ronde van Algarve, een individuele tijdrit van 18 kilometer met start en finish in Sagres. Boom, die sinds dit jaar in dienst van LottoNL-Jumbo koerst, klokte daarin een tijd van 21:35.

Vier renners gingen uiteindelijk nog onder de tijd van Boom. Jonathan Castroviejo was de snelste van allemaal met 21:24, goed voor een gemiddelde snelheid van dik vijftig kilometer per uur. De 29-jarige Spanjaard van Movistar is de regerende Europese kampioen tegen de klok en werd in diezelfde discipline vorig jaar ook derde op het WK en vierde op de Olympische Spelen. Meervoudig wereldkampioen tegen de klok Tony Martin was vier seconden langer onderweg en werd tweede, Primoz Roglic klokte met 21:29 de derde tijd. Michal Kwiatkowsi werd als vierde geklasseerd, Lars Boom sloot de top vijf af. Eerste Belg in de daguitslag was Sep Vanmarcke: de klassieke specialist van Cannondale-Drapac werd zestiende.

Dankzij Roglic pakte LottoNL-Jumbo nog een extra prijsje, want de Sloveen is de nieuwe leider in de Algarve. Hij neemt de trui over van Daniel Martin (Quick-Step), die daags na zijn ritzege buiten de top 25 viel in de tijdrit. Kwiatkowski is nu tweede in de stand met 22 seconden achterstand, Castroviejo is derde. Er wachten nog twee etappes in de Ronde van Algarve. Vooral de slotdag van zondag, met aankomst bovenop de Alto do Malhao, kan nog voor verschuivingen zorgen in het klassement.

bron: Belga