Rivierloodsen overwegen weer acties

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Beroepsvereniging van Loodsen (BvL) dreigt opnieuw tot acties over te gaan als minister Ben Weyts geen oren heeft naar hun eisen over de hervorming van het loodswezen. Dat schrijft het vakblad Flows. Ze verwijten de minister zonder inspraak een hervormingsplan te willen doorvoeren. Aanleiding voor de nieuwe onrust is dat Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) eerder deze week in het parlement verklaarde dat hij de aanbevelingen van een audit over de hervorming van het loodswezen zou volgen.

"Wij hebben een ook document opgesteld als reactie op de audit, waarin we onder meer vermelden waarop we al hebben ingeleverd. Maar we hebben het gevoel dat die in de papiermand ligt", zegt Yves Verspreet, woordvoerder voor de Beroepsvereniging, die volgens hem alle 135 rivierloodsen als lid heeft. "De minister gaf als antwoord op een parlementaire vraag dat het standpunt van BvL niet meer zal worden gehoord en dat hij de resultaten en aanbevelingen van de audit overneemt en doorvoert."

Volgens Verspreet was in december nochtans afgesproken dat er via bepaalde kanalen nog zou worden overlegd, maar dat zou dus niet meer gebeuren.

Maandag houden de leden van de Beroepsvereniging een Bijzondere Algemene Vergadering. Daar kunnen ze stemmen over het voorliggende plan. Met dat resultaat wordt opnieuw naar de minister gegaan.

"Als hij niet luistert naar het resultaat, dan gaat hij op ramkoers komen. Hij heeft nog zes weken voor de deadline. Als hij voet bij stuk houdt, dan sluiten we acties niet uit."

bron: Belga