Het is weer licht 's ochtends én dat is gezond

Op de lente is het nog even wachten, maar 's ochtends begint de zon langzaamaan weer door de gordijnen te piepen. Volgens Nederlandse wetenschappers heeft dat vroege daglicht ook enkele voordelen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

1. Je kunt gemakkelijker opstaan

"Mensen zijn buitendieren", vertelt lichttherapiespecialist Toine Schoutens van adviesbureau FluxPlus aan RTL Nieuws. "Als het 's morgens nog donker is, denkt je inwendige biologische klok dat je nog in bed moet liggen. Hierdoor ben je minder alert en minder geconcentreerd. Natuurlijk licht helpt je om gemakkelijker uit bed te komen en in je ritme te komen.”

2. Je voelt je beter

Mariëlle Aarts, docent licht en verlichting bij de Technische Universiteit Eindhoven, legt uit dat we donker associëren met slapen en vrije tijd, en niet met werken. "Dus als je in het donker naar je werk gaat, geeft dat veel pendelaars een slecht gevoel."

3. Je hebt meer energie

Daglicht stimuleert de aanmaak van cortisol. Dat hormoon onderdrukt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. "Hoe meer daglicht, hoe meer energie je lichaam aanmaakt. En van die energie kan je de rest van de dag profiteren", aldus Schoutens.

4. Je bent alerter

"Als mensen kleur en contrast zien, worden er prikkels naar je brein gestuurd", stelt Aarts. In het donker gebeurt dat niet, waardoor je minder oplettend wordt.

5. Daglicht wint van kunstlicht

Volgens Schoutens is daglicht veel intenser dan kunstlicht. "Het bevat een breed spectrum van alle kleuren. De verlichting thuis of op je werk heeft doorgaans een lichtintensiteit van 300 tot 500 lux. Bij natuurlijk licht buiten loopt dat op tot 100.000 lux."