Zorgen om 80 kinderen Belgische Syriëstrijders

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ons land maakt zich grote zorgen over tachtig Belgische kinderen die in door IS bezet gebied zouden verblijven. Een aantal van hen wil terugkeren naar ons land, schrijven de Mediahuis-kranten vandaag. Van zo'n twintig Syriëstrijders - vooral vrouwen - hebben de autoriteiten nu al het signaal gekregen dat ze vrijwillig willen terugkeren naar ons land. "Enkelen brengen ook kinderen mee", zegt Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). "Zij zijn ofwel in Syrië geboren, ofwel destijds meegenomen naar het front. Het spreekt voor zich dat onze veiligheidsdiensten alle dossiers zullen uitpluizen. Wij bereiden ons voor om de kinderen die naar België komen, gepast op te vangen."

Volgens de OCAD-lijst verblijven 35 Belgische kinderen in het kalifaat. Zij zijn door hun ouders meegenomen. Maar mogelijk lopen er intussen al tachtig Belgische kinderen rond, zeggen bronnen van de Mediahuis-kranten. Sinds 2012 zijn al veel kinderen van Syriëstrijders geboren. Omdat er geen geboortebewijs is, kunnen zij niet worden ingeschreven door de Belgische staat.

"Alle Belgische Syriëstrijders staan internationaal geseind en belanden bij hun terugkeer dus in principe in de gevangenis", zegt Van Raemdonck. Maar wat met de kinderen? "Afhankelijk van de situatie, beslist een jeugdrechter over hun lot." Ze worden opgevolgd door de Vlaamse en Franstalige Gemeenschap, waardoor ze onder meer psychologische ondersteuning krijgen. Ook worden ze opgevolgd door lokale politie- en veiligheidsdiensten.

bron: Belga