Defensie-uitgaven van NAVO-leden kalven verder af

door
Belga
Leestijd 2 min.

De defensie-uitgaven van de NAVO-leden nemen verder af. Dat blijkt uit het jaarrapport van het Internationaal Instituut voor Strategische Studies (IISS) dat dinsdag in Londen werd voorgesteld. Opnieuw hebben bijna alle leden van het Noord-Atlantische bondgenootschap hun zelfgekozen doelstelling van twee procent van het bbp niet gehaald. Bij de alliantie zelf klonk dinsdag dan weer een enigszins ander geluid. Op Griekenland, Estland en de Verenigde Staten na, haalde in 2016 geen enkele NAVO-bondgenoot de vereiste twee procent, aldus de directeur-generaal van het IISS, John Chipman. In 2015 haalden nog vier Europese landen die 'benchmark', waaronder ook Groot-Brittannië. De defensie-uitgaven van de Britten zakten in 2016 echter tot een niveau van 1,98 procent van het bbp.

Bij de NAVO zelf stellen ze dat de defensie-uitgaven het voorbije jaar wel sterker zijn toegenomen dan de jaren daarvoor. Volgens het bondgenootschap ligt het totale bedrag dat de Europese bondgenoten en Canada samen spendeerden zelfs 3,8 procent hoger dan in 2015.

De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, noemde het dinsdag "prioritair" dat de uitgaven nog verder stijgen, en riep de leden op hun inspanningen voort te zetten. De defensie-uitgaven van de Europese NAVO-leden zorgen al enige tijd voor spanningen binnen de bondgenootschap. De nieuwbakken Amerikaanse president Donald Trump liet al meerdere keren verstaan dat hij de NAVO-leden die geen twee procent van het bbp aan defensie spenderen, onder druk wil zetten om hun uitgaven te verhogen.

De financiering van het bondgenootschap gebeurt nu grotendeels door Washington. Kort na zijn aantreden noemde Trump de transatlantische banden een "onrechtvaardige last voor de Amerikaanse belastingbetaler". In mei ontmoet Trump de NAVO-bondgenoten in Brussel. Woensdag en donderdag steken de defensieministers van de NAVO-lidstaten, onder wie de nieuwe Pentagonchef James Mattis, de koppen bij elkaar.

Bron: Belga