De Backer vraagt Privacycommissie nieuw onderzoek naar Facebook

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) heeft de Privacycommissie gevraagd na te gaan of Facebook de privacywetgeving wel volgt en de gegevens van zijn gebruikers wel voldoende beschermt. Hij reageert daarmee op de tool die een 'ethische hacker' heeft ontwikkeld en waaruit moet blijken dat de socialenetwerksite los omspringt met die gegevens. Met Facebookscanner.com, de tool van hacker Inti De Ceukelaire, zou het mogelijk zijn makkelijk alle foto's te zien waarin iemand getagd is, zelfs al is die persoon niet jouw vriend. Verder kan je ook zien welke foto's, video's of statussen iemand leuk heeft gevonden. Zelfs geheime groepen waar je lid van bent, zijn te zien.

"Facebook springt opnieuw te los om met het beschermen van gegevens van Facebookgebruikers. Het is voor mij duidelijk dat de Facebookgebruiker de enige is die het recht heeft om te beslissen wat hij of zij deelt en wat achter slot en grendel blijft. Het is niet aan Facebook om dat in de plaats van gebruikers te beslissen. Informatie die Facebookgebruikers afschermen moet Facebook ook écht afschermen", aldus de staatssecretaris.

Het is niet de eerste keer dat de Privacycommissie zich over Facebook buigt. Onlangs zat De Backer zelf nog samen met het bedrijf over de problematiek van de telefoonnummers. Dezelfde De Ceukelaire toonde eerder al aan dat het relatief eenvoudig is om via Facebook privételefoonnummers te achterhalen. Maar volgens staatssecretaris De Backer blijft Facebook zich "koppig" gedragen, vandaar dat hij zich opnieuw tot de Privacycommissie heeft gewend.

bron: Belga