“Te midden van alle zeemzoete boodschappen worden ook op valentijn 100 mannen, vrouwen en kinderen verkracht.”

Op Valentijnsdag zijn we lief voor elkaar, delen we rozen uit en komen er enkel mooie woordjes over onze lippen. Toch beleven veel Belgen deze dag op een heel andere manier. Ook op valentijn worden zoals elke dag honderd vrouwen, mannen en kinderen verkracht in België. We mogen onze ogen niet sluiten voor deze harde realiteit. De stilte doorbreken en aangifte doen, dat is de boodschap van de sensibiliseringscampagne van staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs.
door
Janne
Leestijd 1 min.

Seksueel geweld is een belangrijk maatschappelijk probleem. Zo waren er in 2015 meer dan 2.900 klachten voor verkrachting. Dat betekent dat er haast acht verkrachtingen per dag worden aangegeven. Maar dat is nog maar het topje van de ijsberg. Het is dus realistisch te stellen dat 100 vrouwen, mannen of kinderen worden verkracht per dag.

Doorbreek de stilte

Elke Sleurs wil deze onthutsende cijfers aankaarten met een gewaagde campagne. “Krachtig inhaken op valentijn, dat is de insteek van deze campagne”, zegt staatssecretaris Elke Sleurs. “Te midden van alle romantische, zeemzoete campagnes, artikels en Facebookposts springt onze boodschap in het oog: ook op valentijn worden honderd vrouwen, mannen en kinderen verkracht in België. Net als elke dag. Ons uiteindelijke doel? Iedereen aanzetten om de stilte te doorbreken en bij elke vorm van seksueel geweld aangifte te doen.”

Elke Sleurs. Copyright Bart Dewaele

Al is het voor slachtoffers allesbehalve vanzelfsprekend om erover te praten. “Sommige slachtoffers zijn hiertoe niet in staat of durven het niet. Ze zijn bang voor de dader. Ze vrezen dat ze niet geloofd zullen worden door hun omgeving, de politie of de rechter. Daarom is het belangrijk dat zij altijd erkend worden als slachtoffer,” weet Elke Sleurs.

Geknakte roos

Geen choquerende beelden om die krachtige kernboodschap over te brengen, wel sterke symboliek die past bij de valentijnsperiode. Het campagnebeeld is een geknakte roos. Die gebroken bloem staat symbool voor alle slachtoffers van seksueel geweld.

De televisie- en bioscoopspot hieronder zie je hoe een mooie, bloeiende roos eerst gekoesterd wordt, maar dan op verschillende manieren ruw geknepen, uit elkaar getrokken en gebroken wordt.

#100perdag

Met de hashtag #100perdag roept Elke Sleurs iedereen op sociale media op om zijn of haar verontwaardiging rond seksueel geweld te delen.

Een aantal koppels zijn alvast verrast met een onverwacht geschenk van een nachtelijke rozenverkoper… Kijk zelf maar.

Op seksueelgeweld.be vinden zowel slachtoffers als hun familieleden of vrienden meer informatie en komen ze meer te weten over de aangifteprocedure.