Congolese buitenlandminister: "Geen gemarchandeer met lichaam Tshisekedi"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het lichaam van de vorige week overleden Congolese oppositieleider Etienne Tshisekedi mag niet de inzet worden van een politieke discussie tussen het regime-Kabila en de oppositie. Dat maakte de nieuwe Congolese minister van Buitenlandse Zaken She Okitundu duidelijk in zijn eerste ontmoeting met zijn Belgische ambtgenoot Didier Reynders, dez namiddag in Brussel. Ook Reynders zei na afloop van die ontmoeting dat er geen link mag gemaakt worden tussen de repatriëring van het lichaam, dat nu nog opgebaard ligt in Brussel, en de vorming van een nieuwe regering, "zoals sommigen de afgelopen dagen gedaan hebben". Tshisekedi's partij UDPS maakte de afgelopen dagen verschillende keren duidelijk dat de terugkeer van het lichaam van zijn vroegere voorzitter enkel kan als er een nieuwe regering gevormd is, een regering van nationale eenheid onder leiding van een oppositiefiguur. Tshisekedi's zoon Felix is kandidaat om de regering te leiden, maar de gesprekken die tot de vorming van de regering moeten leiden werden stilgelegd enkele dagen voor het overlijden van de historische opposant.

De beide ministers beklemtoonden alleszins dat de onderhandelingen tussen meerderheid en oppositie zo snel mogelijk moeten hervatten. "Dat is onze wens", zei Reynders, en zijn collega beaamde dat. Woensdag zag Reynders alvast een delegatie van de bisschoppenconferentie Cenco, die deze gesprekken leidt.

Als het van het regime afhangt, dan kan het lichaam snel gerepatrieerd worden. "Wij zijn klaar", zei Okitundu. "Het is nu aan de familie om hierover een beslissing te nemen."

De begroeting van het lichaam van Tshisekedi, zondag op de Heizel, bracht zondag al 10.000 mensen op de been. De dienst in de basiliek van Koekelberg, donderdag, lokte goed 3.000 mensen. Verwacht wordt dat de begrafenis in Kinshasa, zijn machtsbasis, een veelvoud op straat zal brengen.

bron: Belga