Brusselse PS wil geen burgemeesters en schepenen meer in parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Brusselse federatie van de PS wil dat burgemeesters of schepenen hun ambt niet meer kunnen combineren met een zitje in het parlement. De Franstalige socialisten willen ook minder schepenen in de Brusselse gemeenten en een kleiner Brussels parlement. Politieke mandatarissen zouden ook de vergoedingen die ze zowel uit politieke als uit privémandaten moeten bekendmaken. Het bureau van de Brusselse PS-federatie legde een reeks voorstellen vast rond politieke ethiek, transparantie, efficiëntie en duidelijkheid. Het gaat om een denkoefening die al langer aan de gang is, maar die door het Publifin-schandaal (rond vergoedingen voor mandatarissen zonder dat ze vergaderingen moesten bijwonen) weer zeer actueel zijn geworden. Met de voorstellen wil de PS naar eigen zeggen het vertrouwen in de politiek herstellen.

Op lokaal vlak wil de PS de rol van burgemeesters, schepenen en OCMW-voorzitters versterken. Maar ze moeten wel in aantal naar beneden. "In Elsene hebben we meer schepenen dan er leden zijn in de Brusselse regering", zei ondervoorzitster Caroline Désir, die naast Brussels parlementslid ook schepen is in Elsene. Het "versterkte" lokale mandaat mag voor de PS wel niet meer verenigbaar zijn met een zitje in een van de parlementen.

Op regionaal niveau pleit de PS voor een kleiner Brussels parlement, waarbij het aantal Franstalige parlementsleden herleid wordt tot 60 (nu zijn het er 72), het aantal Nederlandstalige zetels (nu 17) zou ook evenredig moeten verminderen. "We stellen de gegarandeerde vertegenwoordiging van de Nederlandstaligen niet in vraag", zegt fractieleider Philippe Close. De PS wil ook de regionale en bicommunautaire bevoegdheden samenbrengen in één assemblee, zodat er een enkele minister bevoegd voor sociale actie aangeduid kan worden.

De Franstalige socialisten willen ook dat het loonplafond voor parlementsleden strikt nageleefd wordt en toegepast wordt op speciale functies, zoals fractieleiders of commissievoorzitters. Vergoedingen van bestuurders van intercommunales en regionale instellingen moeten geplafonneerd worden.

De Brusselse PS wil ook het stemrecht voor niet-Belgen uitbreiden naar de gewestverkiezingen. "Dertig procent van de Brusselaars zijn niet-Belgen. Ze leven hier en betalen hier belastingen maar hebben geen stemrecht", luidt het.

bron: Belga