Gala-avond Belgisch Paralympisch Comité - Jacques Rogge krijgt Paralympic Order

door
Belga
Leestijd 2 min.

Jacques Rogge (74) heeft donderdag tijdens de gala-avond 'Road to Tokyo' van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) de Paralympic Order in ontvangst mogen nemen. De voormalige voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) kreeg in het Crowne Plaza-hotel 'Le Palace' in Brussel de onderscheiding uit handen van Philip Craven, voorzitter van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC). De Paralympic Order is het hoogste eerbetoon voor wie bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van de paralympische beweging.

"Dit is een teken van erkenning", zei Rogge, van 2001 tot 2013 voorzitter van het IOC. "Twaalf jaar heb ik goed samengewerkt met het IPC. Ik hoop dat de Paralympische Spelen nog meer weerklank krijgen. Men moet meer respect hebben voor paralympiërs, maar dat zal wel komen. Dat is onvermijdelijk. Nu presteren ze nog te vaak in een anonimiteit die niet verdiend is."

Als erevoorzitter vervult Rogge nog enkele taken voor het Internationaal Olympisch Comité en voor de Verenigde Naties is hij Speciale Gezant voor jonge vluchtelingen en sport. Eind vorig jaar brak Rogge zijn heup, toen hij uitgleed over een ijsplek. "Ik moet me nu behelpen met een kruk, maar gelukkig staat er minder op mijn agenda dan toen ik IOC-voorzitter was. In september trek ik toch naar de Peruviaanse hoofdstad Lima, waar de gaststad voor de Olympische Spelen 2024 aangeduid zal worden. De olympische beweging blijft een passie, die ik zal meedragen tot in mijn graf. Maar hopelijk niet te snel", lachte Rogge.

De gala-avond werd ook bijgewoond door onder anderen prinses Astrid, minster van Begroting Sophie Wilmès en ministers van Sport Philippe Muyters en Rachid Madrane. Artiest Ozark Henry en choreograaf Marc Bogaerts leverden een bijdrage aan de show.

bron: Belga