67ste Filmfestival van Berlijn start vandaag

Berlijn in februari, Cannes in mei, Venetië in september. De heilige Drievuldigheid van de Europese filmfestivals staat met uitroeptekens in de agenda van elke cinefiel. Morgen start het seizoen al voor de 67ste keer in de Duitse hoofdstad. Het festival van de Gouden Beer kan dan wel op minder zon (en dus ook minder glitterjurken met open rug) rekenen dan de concurrentie, charmes heeft het in overvloed. En dat is precies waarom Metro – zoals elk jaar – de kou trotseert om erbij te zijn.
door
Liesbeth
Leestijd 4 min.

Quizvraag: welke film won vorig jaar de Gouden Beer voor beste film? Antwoord: ‘Fuocoammare', de aangrijpende documentaire van Gianfranco Rosi over de vluchtelingen op Lampedusa. Een moeilijke maar noodzakelijke film, die dit jaar ook genomineerd is voor de Oscars. Benieuwd welke film ons dit jaar omver zal blazen tijdens de Berlinale. Een vooruitblik.

1. DE FILMS

Met zijn verschillende competities en eclectische keuzes geeft de Berlinale – in tegenstelling tot het festival van Cannes – niet de indruk dat het "elk jaar dezelfden zijn die terugkomen". Natuurlijk heeft de officiële competitie haar schare habitués: Hong Sang-Soo (aanwezig in 2013 voor ‘Nobody's Daughter Haewon'), Agnieszka Holland (sinds 1981 op de afspraak met ‘Fever') en Volker Schlöndorff (in competitie in 1990 en juryvoorzitter het jaar nadien) stellen hun nieuwe werk voor. En zoals altijd zijn ze in het gezelschap van een heleboel nieuwe gezichten uit Hongarije, Oostenrijk, Duitsland enz.

Er staat trouwens ook animatie op het programma, met de Chinese film ‘Have A Nice Day'. En nog een - helaas - zeldzaam fenomeen: er dingen drie vrouwelijke regisseurs mee naar de Gouden Beer. Daarnaast stelt de Panorama-sectie films voor uit Japan, Macedonië, Bhutan, Turkije en zelfs België, met ‘Insyriated' van Philippe Van Leeuw en ‘When The Day Had No Name' van Teona Strugar Mitevska. ‘Panorama Dokumente' focust op documentaires van overal ter wereld, terwijl in de secties ‘Generation Kplus' en ‘Generation 14plus' de jeugd het voor het zeggen heeft. Is je honger dan nog niet gestild? Dan zijn er nog ‘Perspektive Deutsches Kino' over veelbelovende Duitse cineasten, ‘Berlinale Special' en ‘Buiten competitie'… Zonder de ‘Kulinarisches Kino' te vergeten, de sectie die film en gastronomie combineert.

De meest verwachte films: De openingsfilm om te beginnen, de biopic ‘Django' met Reda Kateb (‘Un Prophète') in de huid van Django Reinhardt. Maar ook ‘The Other Side of Hope', de nieuwe film van Aki Kaurismäki (‘Le Havre') (in competitie), ‘I am not your negro', de documentaire met de harde titel van Raoul Peck (Belgische release in mei), ‘The Lost City of Z', de comeback van James Gray (‘We Own the Night') met Robert Pattinson en Sienna Miller, ‘Ana, mon amour' van de Roemeen Calin Peter Netzer (winnaar van de Gouden Beer in 2013 met het schitterende ‘Child's Pose') en tot slot ‘The Bar', de nieuwe film van rare kwibus Alex de la Iglesia (‘Perdita Durango', ‘Crimen Ferpecto').

2. DE STERREN

Een prestigieus filmfestival moet het niet alleen hebben van een scherpe, goed gekozen competitie, maar ook van een waslijst aan grote sterren. Maar minder glitter en glamour dan Cannes betekent ook minder volk. Je hoeft dus helemaal niet voor dag en dauw op te staan om een goed plekje aan de rode loper te veroveren en je lievelingsacteurs van dichtbij te zien.

De meest verwachte sterren: De crew van ‘Trainspotting 2' komt naar Berlijn! Danny Boyle en Ewan McGregor tekenen present voor de langverwachte sequel. Verder ook Catherine Deneuve en Catherine Frot in de Belgische coproductie ‘Sage-Femme'. En Hollywood wordt vertegenwoordigd door Hugh Jackman, die de nieuwste van Marvel (‘Logan') komt voorstellen. In de competitie is het uitkijken naar de komst van Richard Gere voor ‘The Dinner' en Kristin Scott-Thomas voor ‘The Party'. En tijdens de gala-avond gokken we op Pénélope Cruz als ‘La reina de España' in de gelijknamige Spaanse film.

3. TOEGANKELIJK…

Het Berlinale-paleis ligt op de Potsdamer Platz, maar het festival zelf wil toegankelijk zijn voor een groot publiek en gaat daarom door in verschillende cinema's verspreid over de hele stad. De laatste dag van het festival heet dan ook niet zomaar ‘Berlinale Publikumstag'. Die dag krijgt het grote publiek voorrang en worden de tickets met korting verkocht. Een uitgelezen kans voor Berlijners en toeristen om zelf deel te nemen aan deze hoogmis van de cinema.

Tickets zijn sinds maandag online te koop en ter plaatse in de Arkaden shoppingmall, recht tegenover het Paleis. Tip: koop iets te eten aan een van de vele foodtrucks in de buurt, kwestie van het (vaak lange) aanschuiven wat te verzachten. En aangezien de zitjes voor de meest gegeerde films het snelst de deur uitgaan, kan je best een plan B op zak hebben als je eindelijk aan het loket geraakt. Maar zo ontdek je nog eens iets. Wie weet, wordt die stomme film uit Zimbabwe wel je nieuwe favoriet!

4. …EN SOLIDAIR

Het festival wil banden smeden tussen verschillende gemeenschappen. Door tickets aan te bieden aan de helft van de prijs wil de Berlinale ook toegankelijk zijn voor mensen met een bescheiden inkomen. Vorig jaar organiseerde het ook al een reeks activiteiten voor vluchtelingen. Die hadden veel succes en dus staan ze dit jaar weer op het programma: filmklassen voor kinderen die het slachtoffer zijn van vervolging of geweld, mentoring programma's, gratis screenings en giftboxen op zowat alle strategische plaatsen van het festival.

Het 67ste Internationale Filmfestival van Berlijn vindt plaats van 9 tot 19 februari.