Vredesactie wil meer transparantie over Belgische luchtaanvallen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vredesactie vraagt dat de regering meer informatie vrijgeeft over bombardementsvluchten van Belgische F-16's. Onze gevechtsvliegtuigen worden ingezet boven Irak en Syrië en Defensie gaat er prat op dat daarbij nog geen burgerslachtoffers zijn gevallen. Maar "als er geen documenten bestaan over de controle op burgerslachtoffers, waarop is die uitspraak dan gebaseerd?", vraagt Vredesactie zich af. Ons land maakt deel uit van de internationale coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat. Vanop een basis in Jordanië voeren Belgische F-16's in dat kader operaties uit boven Irak en Syrië. Vredesactie dringt al langer aan op informatie over Belgische operaties in het buitenland en de controle op burgerslachtoffers.

In oktober vorig jaar polste de organisatie bij Defensie naar alle documenten die een overzicht geven van de controle op slachtoffers ten gevolge van Belgische wapeninzet in Irak en Syrië. Het ministerie antwoordde volgens Vredesactie dat "er geen documenten beschikbaar zijn betreffende slachtoffers van Belgische aanslagen gezien het feit dat er nog geen collateral damage heeft plaatsgevonden".

Lene Jacobs van Vredesactie vindt dat "vreemd, want de vaststelling dat er nog geen burgerslachtoffers gevallen zijn, komt logischerwijs na de controle. Als er geen documenten bestaan over de controle op burgerslachtoffers, waarop is de uitspraak dat er nog geen burgerslachtoffers zijn gevallen, dan gebaseerd?"

Na een eerdere vraag om openbaarheid ontving de vzw enkele wekelijkse rapporten van de eerste tien weken van operatie Desert Falcon. Daaruit bleek dat Belgische F-16's op 26 oktober en 17 november 2014 deelnamen aan luchtaanvallen in Irak. Vredesactie verwijst naar onderzoek van Airwars, een organisatie die de luchtaanvallen boven Syrië en Irak onderzoekt, waaruit zou blijken dat die twee dagen in de buurt van Mosoel 23 tot 36 burgers omkwamen bij luchtaanvallen van de coalitie. "Zolang de regering geen volledige informatie geeft over haar activiteiten in Irak en Syrië, is het onmogelijk om Belgische betrokkenheid op deze dagen uit te sluiten", vindt Vredesactie.

De vraag naar meer transparantie is niet nieuw. Ook in het parlement werd daarop al meermaals aangedrongen, een laatste keer toen Rusland de Belgische F-16's ervan beschuldigde verantwoordelijk te zijn voor zes burgerdoden bij een luchtaanval op een dorp in het noorden van Syrië. De "bewijzen" die de Russen daarvoor aanvoerden, bleken de Belgische piloten echter vrij te pleiten.

bron: Belga