Lidstaten blijven achterop hinken bij uitvoering Europees spreidingsplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Zestien maanden na de lancering van het Europese spreidingsplan is nog steeds maar een fractie van het beoogde aantal asielzoekers vanuit Griekenland en Italië overgebracht naar andere lidstaten. Vicevoorzitter Frans Timmermans van de Europese Commissie acht volgende maand het moment gekomen om inbreukprocedures te overwegen tegen onwillige lidstaten. De Commissie publiceerde woensdag haar negende voortgangsverslag over het spreidingsplan dat in september 2015 door de lidstaten werd goedgekeurd. Ze noteert een voorzichtig positieve trend: december was een recordmaand met bijna 2.000 herplaatsingen vanuit Griekenland en Italië en in januari kwamen er nog 1.682 bij.

De Commissie mikt echter op 3.000 herplaatsingen per maand. Bovendien blijft de achterstand enorm. De teller staat nu op 8.766 herplaatsingen vanuit Griekenland en 3.200 vanuit Italië, terwijl de lidstaten zich ertoe verbonden respectievelijk 63.303 en 34.953 asielzoekers over te nemen. België bracht 177 mensen over uit Griekenland en 29 uit Italië. Landen als Hongarije en Polen hebben nog niemand uit de twee zogenaamde frontliniestaten onthaald.

"Als sommigen geloven dat je een duurzaam migratiebeleid kan voeren door alleen maar betere grenscontroles uit te voeren, alleen maar de situatie in oorsprongslanden te bekijken en alleen maar smokkelnetwerken te bestrijden, dan hebben ze het verkeerd voor", zei Timmermans.

Timmermans riep de lidstaten op elkaar te herinneren aan hun wettelijke verplichtingen. Of inbreukprocedures ten onwillige lidstaten de beste manier zijn om vluchtelingen op korte termijn te helpen, trok de vicevoorzitter in twijfel, maar hij sloot toch niet uit dat de Commissie naar dat wapen grijpt. "In maart komt het tiende verslag uit en dat is het juiste moment om te overwegen of andere opties noodzakelijk zijn."

Wat wel op koers zit, is de beloofde hervestiging van vluchtelingen vanuit derde landen. Sinds de lancering van het vrijwillige schema in mei 2015 zijn bijna 14.000 mensen hervestigd in Europa, op een totaal van 22.000. België beloofde 1.100 plaatsen en hervestigde intussen bijna 600 vluchtelingen uit Jordanië, Egypte, Libanon en Turkije. Uit dat laatste land werden ruim honderd vluchtelingen overgebracht in het kader van het Europees-Turkse akkoord.

bron: Belga