EU heft grenzen voor Netflix en Spotify op

Fervente gebruikers van streamingdiensten als Netflix en Spotify kunnen vanaf 2018 in de hele EU hun favoriete muziek en films zien of horen. Momenteel zijn abonnementen in het buitenland beperkt omdat de rechten van films en series op nationaal niveau geregeld worden.
door
Mare
Leestijd 1 min.

Die landelijke barrières zijn een doorn in het oog voor zowel de diensten zelf als de gebruikers ervan. Wanneer surfers in ons land online muziek of films kopen of een abonnement nemen op digitale televisie is het wenselijk dat ze daar ook in het buitenland van kunnen profiteren. Momenteel is dat echter niet mogelijk. Een Vlaamse serie kan je bijvoorbeeld perfect bekijken via een televisietoestel in Gent. Zodra je in Parijs hetzelfde probeert te doen bots je op een zwart scherm.

Weg met landsgrenzen

De Europese Unie heeft dat probleem van de baan geholpen. Vanaf januari 2018 worden alle landelijke barrières opgeheven, waardoor je in heel Europa hetzelfde aanbod te zien krijgt. Om misbruik te voorkomen, zullen de streamingdiensten wel de vaste verblijfplaats van hun abonnees moeten verifiëren.

Goedkeuring Europees parlement

Alle onderhandelaars van het Maltese voorzitterschap en het parlement verklaarden zich gisteren al akkoord met het opheffen van de belemmeringen. Nu moeten de overige lidstaten en het voltallig Europees parlement het compromis nog goedkeuren.