"Sancties tegen Rusland blijven van kracht tot einde annexering Krim"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De sancties van de VS tegen Rusland zullen van kracht blijven "tot Rusland de controle van de Krim teruggeeft aan Oekraïne". Dat heeft VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikku Haley donderdag verklaard voor de VN-Veiligheidsraad. De ambassadrice, die pas vorige week haar functie opnam, verklaarde dat ze het jammer vindt dat ze de eerste keer dat ze het woord nam voor de V-raad al "de agressieve acties van Rusland moest veroordelen".

"We willen betere relaties met Rusland. De kritieke situatie in het oosten van Oekraïne vraagt echter een sterke en duidelijke veroordeling van de Russische bedreigingen", aldus de voormalige gouverneur van South Carolina. "Zolang Rusland en de separatisten die het ondersteunt de soevereiniteit van het Oekraïense territorium niet respecteren, zal deze crisis zich voortzetten."

De eerste toespraak van Haley voor de Veiligheidsraad werd beschouwd als een test voor de nieuwe administratie van president Donald Trump tegenover Rusland, aangezien Trump zich tijdens zijn campagne en als president zeer verzoeningsgezind opstelde tegenover Moskou en president Vladimir Poetin.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin verklaarde na de vergadering dat hij "een verandering in de toon" had opgemerkt. "We bevinden ons nog maar aan het begin van een weg, en ik hoop dat die weg ons zal leiden naar een constructievere samenwerking", aldus de ambassadeur.

De betrekkingen tussen Washington en Moskou zijn onder ex-president Barack Obama erg verslechterd sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, en na de militaire interventie van Rusland in Syrië als steun voor het regime van president Bashar al-Assad.

Trump en Poetin hebben zaterdag tijdens een telefoongesprekken afgesproken om de relaties opnieuw te verbeteren, al werd tijdens het gesprek met geen woord gerept over de economische sancties tegen Moskou. Donderdag verklaarde het Amerikaanse ministerie van Justitie nog dat die sancties lichtjes zijn aangepast, maar dat dat niet betekent dat de sancties verlicht worden.

Bron: Belga