Vogelbescherming Vlaanderen vraagt om verantwoordelijkheid op te nemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Vogelbescherming Vlaanderen kreeg deze voormiddag ongeruste telefoons naar aanleiding van de uitbraak van vogelgriep in Lebbeke en vraagt in geval van twijfel bij dode vogels contact op te nemen met de Cel Vogelgriep van het federaal agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). "Het is belangrijk dat mensen bij zo'n gevallen, zeker in de buurt, hun verantwoordelijkheid opnemen en het FAVV contacteren", zegt directeur Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. Het call center vogelgriep is bereikbaar op het gratis nummer 0800 99 777. Vogelbescherming Vlaanderen roept particulieren ook op om de ophokplicht te volgen. "Voorzichtigheid is geboden", klinkt het.

Uit het netwerk van vogelopvangcentra dat Vogelbescherming Vlaanderen coördineert, kwamen nog geen signalen van besmette wilde vogels. "Voor ons is het wel niet zo verwonderlijk dat er een uitbraak is bij een hobbykweker of particuliere vogelhouder", zegt Rodts. "Dat zijn dikwijls mensen die ook vogels in het buitenland kopen of ruilen."

Volgens Rodts neemt ook het risico toe naarmate vogels in gevangenschap dichter bij mekaar gehouden worden. "In het verleden werd al eens met de vinger gewezen naar wilde trekvogels, maar dat was niet altijd wetenschappelijk onderbouwd', klinkt het bij Vogelbescherming Vlaanderen.

bron: Belga