Phil de bosmarmot ziet zijn schaduw: nog zes weken winterweer in de VS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Punxsutawney Phil, in ons land ook bekend als Phil de bosmarmot, heeft donderdagochtend zijn schaduw gezien. Dat betekent nog zes weken winterweer in de Verenigde Staten, zo berichten Amerikaanse media. De traditie van "Groundhog Day" ("Bosmarmottendag"), die valt op 2 februari, is de inspiratie van de bekende, gelijknamige film met de onvolprezen Bill Murray in de hoofdrol.

De traditie wil dat als Punxsutawney Phil op Groundhog Day zijn schaduw ziet de Verenigde Staten nog zes weken winterweer te wachten staat. In het andere geval wordt het een vroege lente. Hoewel het donderdag bewolkt was en zelfs licht sneeuwde toen de bosmarmot om 7.15 uur lokale tijd uit zijn hol werd gehaald in het dorp Punxsutawney, Pennsylvania, bleek het dier dus toch zijn schaduw gezien te hebben. Het ging al om Phils 131ste voorspelling.

De voorspellingen van Phil de bosmarmot geven ieder jaar weer aanleiding tot controverse. Volgens de officiële website van Phil heeft hij het al iedere keer bij het rechte eind gehad. Maar de Washington Post schrijft dat hij het deze keer al fout had nog voor hij terug in zijn hol zat. Zo zouden in het zuidoosten van de Verenigde Staten bomen al in bloei staan, twintig dagen vroeger dan normaal.

bron: Belga