Janssen Pharmaceutica en Luikse wetenschappers starten gezamenlijk onderzoek

door
Belga
Leestijd 1 min.

Farmabedrijf Janssen Pharmaceutica, Janssen-Cilag en het universitair ziekenhuis en de universiteit van Luik gaan samenwerken. Er zal onder meer academische en industriële kennis worden uitgewisseld in de hoop "medische innovatie sneller bij de patiënt te brengen". De samenwerking verloopt over een vijftal domeinen. Zo wil men onder andere toetreden tot een pan-Europees project voor het uitwisselen van gegevens tussen onderzoekscentra. Ook wil men fase 1-onderzoek intensiveren voor nieuwe geneesmiddelen tegen bijvoorbeeld kanker, alzheimer en psoriasis, alsook samenwerken om het zorgpad voor patiënten te verbeteren. Daartegenover staat dat onderzoekers mogelijk toegang kunnen krijgen tot de JLINX-incubatorfaciliteit bij Janssen in Beerse.

Met de intentieverklaring wil men de kloof tussen de industrie en de academische wereld overbruggen en aan talentontwikkeling doen. Dat kan bijvoorbeeld door werkbezoeken, gastcolleges, stages, doctoraatsprojecten, enzovoort.

"Vandaag vergt het onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen meer en meer samenwerking over de grenzen van de eigen onderneming heen", zegt Sonja Willems, managing director van Janssen Benelux. "Onze experts werken samen met externe partijen in elke fase van de waardeketen. We gaan op zoek naar medische doorbraken waar die zich ook bevinden, of dat nu aan een universiteit, binnen een onderzoeksorganisatie of in een biotech- of farmaceutisch bedrijf is. We beschouwen de wereld als ons laboratorium."

bron: Belga