Australische oppositie beschuldigt premier ervan verkiezing te hebben afgekocht

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull heeft toegegeven dat hij 1,75 miljoen Australische dollar (1,23 miljoen euro) heeft geschonken aan zijn eigen partij tijdens de federale verkiezingen van vorig jaar. Dat leidt vandaag tot de kritiek bij de oppositie. "We zijn altijd genereus geweest omdat we weten dat we het goed hebben gedaan in het leven en we geloven dat het onze plicht is om iets terug te geven", aldus Turnbull woensdagavond in een interview op de Australische televisiezender ABC. "Ik heb 1,75 miljoen dollar bijgedragen. Dat was de bijdrage die ik heb gedaan. Het is een substantiële bijdrage."

De donatie was niet opgenomen in een lijst van donaties aan politieke partijen voor het financieel jaar 2015-2016, die gisteren werd vrijgegeven, omdat Turnbull het geld schonk tijdens het huidige financieel jaar. "Ik kan u verzekeren dat we omvangrijke donaties doen aan veel belangrijke bedrijven en goede doelen. Ik ben altijd bereid geweest om mijn geld te steken waar mijn hart ligt", aldus de premier, die toevoegt dat de Australiërs meer geïnteresseerd zijn in wat hij met hun geld doet, dan wat hij met zijn eigen geld doet.

Schaduwminister van Financiën Jim Chalmers verklaarde vandaag dat het duidelijk was dat Turnbull "zichzelf uit de problemen moest kopen" tijdens de verkiezingscampagne van 2016, waarbij zijn partij de verkiezing zeer nipt won. "Dit stinkt... Als Malcolm Turnbull geen 1,75 miljoen dollar had om in het rond te gooien, dan zou hij niet de leider zijn van de liberale partij en niet de premier zijn", aldus Chalmers op ABC Radio. "Hij kon geen verkiezing winnen met zijn verdiensten, dus deed hij dat maar met zijn portemonnee."

bron: Belga