Croky Cup - Eerste Bekerfinale voor KV Oostende na 0-1 winst in Genk

KV Oostende heeft zich dinsdagavond voor de eerste keer in de clubgeschiedenis geplaatst voor de finale van de Beker van België. Oostende haalde het in de terugwedstrijd van de halve finales met 0-1 op het veld van Racing Genk en dat was voldoende na de 1-1 van twee weken geleden in de Versluys Arena. Knowledge Musona scoorde na acht minuten de treffer van de kwalificatie voor de Kustboys. In de finale neemt Oostende het op 18 maart in het Brusselse Koning Boudewijnstadion op tegen de winnaar van de andere halve finale tussen Eupen en Zulte Waregem. In de terugwedstrijd verdedigt Essevee woensdagavond (20u45) een krappe 1-0 zege uit de heenwedstrijd. De winnaar van de finale krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League.

De wedstrijd werd voorafgegaan door een indrukwekkende minuut stilte voor Stephanie De Buysser, de vorige week overleden echtgenote van Genk-aanvoerder Thomas Buffel. De spelers en staf van beide teams en de scheidsrechters kwamen het veld op met een witte roos in de handen. Die rozen worden donderdag overhandigd aan de familie tijdens de begrafenis.

Eens de match op gang gefloten was, had Mathew Ryan zich zijn terugkeer naar België ongetwijfeld anders voorgesteld. De Australische huurling van Valencia had de handen meer dan vol met de Oostendse aanvallen. Na acht minuten moest hij zich een eerste keer gewonnen geven, toen Knowledge Musona een aanval door het hart van de Genkse afweer knap afrondde. Na de pauze waren er wel kansen voor de thuisploeg, die onmondig voor doel bleek, ondanks een belegering in de slotfase. Nieuwkomer José Naranjo kreeg van op de stip de beste kans, maar Dutoit redde de meubelen voor de West-Vlamingen.