Belgen in het buitenland - Gillet en Nantes grijpen tegen Rennes net naast belangrijke driepunter in degradatiestrijd

Leestijd 3 min.

Nantes heeft zaterdagavond met 1-1 gelijkgespeeld op bezoek bij Rennes op de 22e speeldag van de Franse Ligue 1. Een doelpunt van Jules Iloki op slag van rust leek lang te volstaan voor de belangrijke driepunter in de strijd tegen degradatie, maar Rennes maakte in de slotfase nog gelijk via Joris Gnagnon. Aanvoerder Guillaume Gillet stond bij Nantes de volledige wedstrijd tussen de lijnen. Toen Sergio Conceição begin december het roer overnam bij Nantes, verkeerde de club in acuut degradatiegevaar. Onder de Portugese ex-speler van Standard zette Nantes echter een knappe reeks neer in de competitie van twaalf op vijftien, enkel de wedstrijd tegen regerend landskampioen Paris Saint-Germain ging met 0-2 verloren. Op bezoek bij Rennes ging Nantes verder op het goede elan. Beide ploegen leken te gaan rusten met een 0-0 tussenstand, tot Jules Iloki de bal in twee pogingen tegen de netten kreeg voor Nantes (45.). In de tweede helft bleef goed voetbal achterwege en leek Nantes makkelijk stand houden om zo de belangrijke driepunter binnen te halen. Tot een verre vrije trap van Rennes-doelman Benoît Costil via het hoofd van Joris Gnagnon in doel belandde (87.). Nantes staat nu op de twaalfde plaats met 26 punten. Alles staat wel zeer kort bij elkaar in Frankrijk, want Nantes telt maar vier punten voorsprong op Caen, dat als achttiende barrageduels zal moeten spelen om degradatie naar de Ligue 2 te voorkomen.

Met Roda JC en Excelsior stonden respectievelijk de nummers zeventien en zestien van de Nederlandse Eredivisie tegenover elkaar. Enkel Go Ahead Eagles doet nog slechter met de achttiende en laatste plaats. Met aanvoerder Tom Van Hyfte bij Roda JC stond één Belg aan de aftrap, reservedoelman Yves De Winter en linksachter Bryan Verboom zaten op de bank bij de Limburgers. Bij Excelsior ontbrak eerste doelman Tom Muyters met een rugblessure. Na negentien minuten zag het er voor Excelsior allesbehalve rooskleurig uit toen Jurgen Mattheij de doorgebroken Dani Schahin ten val bracht en met rood het veld moest verlaten. Tot overmaat van ramp ging de daaropvolgende vrije schop meteen tegen de netten via diezelfde Dani Schahin na een ingestudeerd nummertje. Daarna ging Excelsior helemaal kopje onder en na doelpunten van Mitchell Paulissen (45.), Kortrijk-huurling Athanassios Papazoglou (62.) en opnieuw Paulissen (65.) werd het nog een zware 4-0 nederlaag voor de Roterdammers. Tom Van Hyfte speelde de volledige wedstrijd, Bryan Verboom viel in na 74 minuten en Yves De Winter kwam niet van de reservebank. Dankzij de overwinning komt Roda JC met zeventien punten tot op een puntje van Excelsior.

Heracles stond met het bezoek van regerend landskampioen PSV voor een moeilijke opdracht in Almelo. Na elf minuten kreeg het echter een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar PSV-doelman Jeroen Zoet koos de goede hoek bij de strafschop van Samuel Armenteros (ex-Anderlecht). Het was PSV dat in de tweede helft op voorsprong kwam dankzij een doelpunt van Bart Ramselaar in de 50e minuut. Armenteros had nog iets goed te maken na zijn penaltymisser en bracht Heracles opnieuw op gelijke hoogte met een rake volley in de 74e minuut. In de slotfase ging de overwinning uiteindelijk toch nog naar PSV met een doelpunt van Davy Pröpper in de 87e minuut. In de rangschikking komt PSV met 43 punten voorlopig op gelijke hoogte met Ajax, op vijf punten van leider Feyenoord. Ajax en Feyenoord komen zondag nog in actie tegen respectievelijk ADO Den Haag en NEC Nijmegen. Heracles staat twaalfde met 21 punten.