Trump's immigratiebeleid kan private gevangenissen in de VS stinkend rijk maken

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het immigratiebeleid van de nieuwe Amerikaanse president Donald Trump zou private gevangenisbedrijven in de VS wel eens stinkend rijk kunnen maken. Dat vrezen verschillende Amerikaanse non-profitorganisaties, die zich verzetten tegen gevangenissen die door de privésector worden uitgebaat. Trump ondertekende woensdag een presidentieel besluit dat private gevangenissen toelaat "alle beschikbare middelen" in te zetten om "detentiefaciliteiten te bouwen op of nabij de grens met Mexico". Gevreesd wordt dat een ander presidentieel besluit dat woensdag door Trump werd ondertekend, het departement voor Binnenlandse Veiligheid 'carte blanche' geeft om de detentie van illegale migranten in de VS uit te breiden. Zo zouden voortaan niet alleen veroordeelde "illegalen" worden vastgehouden, maar zouden ook migranten die nog maar verdacht worden van een misdaad, opgesloten kunnen worden.

Die beslissing zou de gevangenispopulatie in de VS gevoelig kunnen opdrijven. De bestaande gevangenissen draaien echter al op volle capaciteit, waardoor private gevangenisbedrijven als CoreCivic of GEO nieuwe faciliteiten zouden kunnen bouwen.

Verschillende Amerikaanse ngo's hebben intussen verbolgen gerageerd. "Het is nog erger dan we gedacht hadden", zegt Bob Libal, de directeur van Grassroots Leadership (een non-profit die zich tegen private gevangenissen verzet, red.) in het nieuwsmedium Vice News. "Dit is de politieke manifestatie van alle lelijke uitspraken die Trump tijdens de campagne heeft gedaan".

Of het ook effectief zo ver komt, valt nog af te wachten. Het presidentieel besluit heeft het immers over "alle beschikbare middelen", wat erop wijst dat er geen extra budget wordt vrijgemaakt. De 40,6 miljard dollar die voor 2017 beschikbaar is, is al quasi volledig verdeeld over bestaande projecten.

Het gevangenisbeleid van Trump gaat in elk geval lijnrecht in tegen dat van zijn voorganger Barack Obama. Het ministerie van Justitie had afgelopen zomer onder leiding van Obama nog beslist dat private gevangenissen niet langer wenselijk zijn, omdat ze geen geld besparen en minder veilig zijn dan overheidsfaciliteiten.

bron: Belga