Tesla klaagt ex-manager aan voor vermeende diefstal van technologie Autopilot

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tesla Motors heeft donderdag een klacht ingediend tegen een van zijn voormalige topmanagers, die volgens het bedrijf technologie gestolen zou hebben die gelinkt is aan zijn rij-assistent Autopilot.

Tesla beschuldigt Sterling Anderson, de ex-directeur van Autopilot, ervan honderden gigabytes aan data op een harde schijf te hebben opgeladen voor zijn vertrek. Hij zou de data willen gebruiken voor zijn eigen start-up van zelfrijdende auto's. In de zaak worden ook Chris Urmson genoemd, het voormalige hoofd van het project rond zelfrijdende auto's van Google en een partner van Anderson in het bedrijf Aurora Innovation. Anderson, die op het moment van de opstart van zijn bedrijf nog bij Tesla werkte, zou bovendien zijn contract met Tesla hebben geschonden door vrijwilligers van Tesla te hebben gerekruteerd om bij hem te werken.

Aurora Innovation reageert in een persbericht op de technologieblog TechCrunch dat de rechtszaak niets waard is en noemt ze een "kwaadwillige poging om een concurrent te onderdrukken en persoonlijke reputaties te vernietigen". Volgens het persbericht onthullen de gerechtelijke stappen "zowel een ontstellende paranoia als een ongezonde angst voor concurrentie" bij Tesla, en Aurora Innovation kijkt ernaar uit de beweringen op de rechtbank te weerleggen.

Tesla installeert zijn Autopilot-systeem, dat deels de taken van de bestuurder overneemt, in een groot deel van zijn voertuigen, om zo massaal data te kunnen verzamelen voor de ontwikkeling van zelfrijdende wagens. Tesla-wagens zullen op termijn ook volledig voorzien worden van roboticasoftware.

Het systeem kwam vorig jaar in een negatief daglicht te staan na een dodelijk ongeval met een wagen met Autopilot, wat het debat opende over de veiligheid van het systeem. Uit een onderzoek van de National Highway Transportation Safety Administration bleek uiteindelijk dat het systeem naar behoren had gewerkt.

bron: Belga