Betalen voor muur is "niet onderhandelbaar"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mexico zal niet voor de muur van de Amerikaanse president Donald Trump betalen aan de Mexicaans-Amerikaanse grens. Dat bevestigt ook de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken nog eens. "Daarover valt gewoonweg niet te onderhandelen", zegt Luis Videgaray. "Er zijn zaken die niet onderhandelbaar zijn, zaken waarover we niet kunnen en zullen onderhandelen", aldus de minister tijdens een persconferentie in Washington. "Zeggen dat Mexico kan betalen voor de muur is iets dat gewoonweg niet onderhandelbaar is."

"We bevestigen dat dit het begin is van een nieuwe relatie met president Trump en zijn overheid. We bevestigen dat, zoals president (Enrique) Peña Nieto ook zei, we bereid zijn om te onderhandelen. Maar we hebben duidelijke prioriteiten en doelstellingen", zegt hij nog.

Videgaray was in Washington met een Mexicaanse delegatie om het bezoek van president Peña Nieto aan zijn Amerikaanse collega voor te bereiden, dat normaal gezien had plaatsgevonden op 31 januari. Die laatste besliste donderdag echter om zijn bezoek af te gelasten, nadat Trump opnieuw had verklaard dat Mexico voor de muur zal betalen. Woensdag tekende de Amerikaanse president een decreet ter opstarting van de bouw van de grensmuur, die illegalen moet buitenhouden.

Trump had aan zijn kiezers beloofd dat Mexico voor de muur zou betalen, maar Mexico heeft steeds gezegd dat daarvan geen sprake is. Donderdag zei Trumps woordvoerder dat de VS eraan denken om een importtaks van 20 procent op Mexicaanse producten in te voeren, waardoor Mexico onrechtstreeks toch voor de muur zou betalen. Later -toen duidelijk werd dat er veel kritiek was op het voorstel voor de heffing- verklaarde Spicer wel dat de taks slechts "een voorstel is tussen andere" en dat Trump nog geen beslissingen heeft genomen.

Bron: Belga