De strategy games maken hun comeback

Met vaandeldragers als ‘Age of Empires' en ‘Civilization' kenden strategy games hun 15 minutes of fame op pc in de jaren 90. Maar ze hebben hun laatste adem nog lang niet uitgeblazen. Integendeel. Sinds een paar maanden zijn ze weer helemaal terug.
door
Heleen
Leestijd 1 min.

Civilization VI

Eind 2016, na een break van zes jaar, maakte ‘Civilization' zijn grote comeback op pc. Vijfentwintig jaar na de eerste release op MS-DOS, Amiga 500 en Atari ST, behoort de reeks van Sid Meier tot de dino's van de videogamegeschiedenis. En toch werkt het concept nog altijd even goed.

Deze zesde versie is dan ook gesneden koek voor fans van de saga en van old school strategy games. Net als de vorige episodes is ‘Civilization VI' een vrij veeleisende turn-based game. Nadat je je beschaving gekozen hebt, moet je ze laten groeien en bloeien. Cultuur, politiek, godsdienst, wetenschap, economie, leger… Je moet alles beheren.

In de loop van al die ontdekkingen, uitvindingen en culturele en politieke evoluties wordt het kleine groepje dorpelingen misschien een echte beschaving. Maar daarvoor moet je veel geduld hebben, de juiste strategie kiezen en de juiste beslissingen nemen. Een klassieker die garant staat voor honderden uren spelplezier.

 

Shadow Tactics: Blades of the Shogun

Als je jonger bent dan 25 doet de Commandos-franchise, die gelanceerd werd op pc in 1998, waarschijnlijk geen belletje rinkelen. Daarin leidde je een groepje soldaten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Alle acties en verplaatsingen gebeurden met de muis, vanuit luchtperspectief.

De eerste episode leende zelfs zijn naam aan een gamestijl, de ‘Commandos-like'. Het genre leek compleet van de radar verdwenen, maar dat was buiten de Duitse studio Daedalic gerekend, die het nu nieuw leven inblaast. ‘Shadow Tactics' is een heerlijke mix van nostalgie en moderniteit. Je krijgt 13 missies voorgeschoteld in het feodale Japan. Elk van de vijf personages heeft specifieke skills, die je slim moet gebruiken om niet in het vizier van de vijand te lopen.

Met die mix van oud en nieuw, en met een genre dat lang vergeten leek, zorgde Daedalic voor een van dé verrassingen van eind 2016. Voorlopig is ‘Shadow Tactics' enkel beschikbaar op pc, maar de Xbox One- en PS4-versies worden heel binnenkort verwacht.

 

Cossacks 3

‘Cossacks' is een realtime strategy game voor pc uit 2001. De titel van GSC Game World viel op door zijn indrukwekkende gevechtsscènes, met wel 8.000 eenheden tegelijk op het scherm. Een record in die tijd! Na enkele add-ons en sequels doofde de franchise in 2006 uit.

Tien jaar later besliste de Oekraïense studio achter de game om de Cossacks-machine nieuw leven in te blazen met een derde episode. Maar de fans die vol verwachting uitkeken naar deze release zijn eraan voor de moeite. Cossacks 3 is niet de messias die ze verwachtten.

Op papier ziet het er nochtans veelbelovend uit, met twaalf grote naties, zeventig verschillende eenheden en een honderdtal gebouwen en technologieën. Maar in de praktijk blijven de echte fans van het genre – afgezien van een handjevol nostalgici die de kwaliteit door de vingers zien - op hun honger. Ondanks een zacht prijsje van 20 euro is ‘Cossacks 3' een echte teleurstelling vol bugs, lelijke graphics en een barslechte AI. Het begin van de jaren 2000 lijkt plots heel veraf…

 

Champions of Anteria

‘The Settlers' van de Duitse studio Blue Byte Software is een van die culttitels uit de jaren '90. De strategy game voor Amiga en pc stond op drie diskettes. Je leidde een groepje dorpelingen, die op zoek moesten naar natuurlijke hulpbronnen om infrastructuur te bouwen en het dorp te laten groeien. Daarbij moest je ook vijandige gebouwen aanvallen.

De game kreeg een hele resem sequels en extensies, tot in 2010 met de releases van ‘The Settlers 7' en ‘The Settlers Online'. Daarna werd het stil. Tot vorige zomer, toen ‘The Settlers: Kingdoms of Anteria' op miraculeuze wijze herboren werd als ‘Champions of Anteria'. Een vernieuwende en veelzijdige versie, die zowel management, strategy als RPG-elementen bevat.

Maar ondanks enkele leuke ideetjes breekt deze titel niet veel potten en slaat de verveling al snel genadeloos toe. Wie zich toch aan het avontuur wil wagen, vindt ‘Champions of Anteria' bij ons alleen in een gedematerialiseerde versie voor 30 euro.