WikiHow verontschuldigt zich voor blanke Beyoncé

WikiHow, een site die tips geeft bij allerlei situaties en problemen, heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor een cartoon. In de bewuste tekening werden Beyoncé, Jay-Z en Barack Obama afgebeeld als blanken.
door
Kevin
Leestijd 2 min.

De afbeelding verscheen bij de informatie over 'Hoe je een congreslid' wordt. Op de prent staan drie blanke mensen afgebeeld in formele kleding. Op zich geen probleem, ware het dat de tekening gebaseerd is op een foto van Beyoncé en haar echtgenoot Jay-Z in gesprek met Barack Obama.

Wikihow turned Obama, Beyoncé, and Jay Z white to explain "How to become a congressman." pic.twitter.com/QNTGz5wjaq

— FORMATION (@beyupdates_) 22 januari 2017

"Toen we de tekening van een blanke Obama, Jay-Z en Beyoncé zagen, waren we verontwaardigd en beschaamd. Dit had nooit op wikiHow mogen verschijnen. Minuten na de eerste tweet hebben we de afbeelding verwijderd", laat wikiHow weten via Twitter.

1/ When we saw the whitewashed image of Obama, Jay Z & Beyoncé, we were disgusted & ashamed. It never should have been on wikiHow. https://t.co/tCIgpPpD2R

— wikiHow (@wikiHow) 24 januari 2017

WikiHow vond een verklaring voor de vergissing. Een tekenaar maakte drie jaar geleden illustratie zonder kleur en stuurde die door naar een colorist. Die was zich niet bewust van de identiteit van de personen en koos om ze blank te kleuren. Maar voor wikiHow is dat geen excuus voor de foto. De site belooft ten slotte samen te zitten met zijn tekenteam om zulke gevallen in de toekomst te vermijden en meer diversiteit aan te moedigen.