Zet Trump ook Belgische jobs op helling?

door
Belga
Leestijd 1 min.

Als de Verenigde Staten, historisch een belangrijke handelspartner voor België, terugplooien op economisch protectionisme, dan zal dit evident consequenties hebben. Maar het is vandaag te vroeg om hierover gefundeerde uitspraken te doen. Dat zegt Yves Verschueren, gedelegeerd bestuurder van essenscia, de federatie van de chemische industrie en life sciences, dinsdag in een reactie op berichtgeving dat handelsmaatregelen van kersvers Amerikaans president Donald Trump tot 5.000 banen in België kunnen kosten. Voor de Belgische chemie- en farmasector zijn de Verenigde Staten de belangrijkste handelspartner buiten de Europese Unie en de derde belangrijkste wereldwijd. "We moeten afwachten in welke richting het beleid van de nieuwe president evolueert", zegt Verschueren. "In eerste instantie lijkt hij zich meer op Azië dan op Europa te concentreren. Voorlopig ontvangen we in elk geval geen indicaties van ongerustheid binnen onze sector."

Essenscia plaatst ook een belangrijke kanttekening. "De Belgische chemie en farma voert inderdaad veel uit naar de VS (12 miljard euro in 2015), maar de laatste jaren importeert de sector zelfs nog meer vanuit de VS dan dat ze ernaar uitvoert. Een wijziging in het internationale handelsbeleid zou dus ook gevolgen hebben voor de Amerikaanse industrie."

Meer dan honderd Amerikaanse sectorbedrijven zijn volgens essenscia in ons land gevestigd, goed voor meer dan 23.000 jobs of ruim een kwart van de totale tewerkstelling en bijna 40 procent van de toegevoegde waarde van de Belgische chemie en life sciences.

bron: Belga