Trumps raadgever stelt Canada gerust over heronderhandeling NAFTA

door
Belga
Leestijd 1 min.

Canada hoeft zich geen zorgen te maken over de heronderhandeling van de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA), zo zei een van Trumps topadviseurs maandag. Het NAFTA is een verdrag dat ruim 22 jaar geleden werd afgesloten met Canada en Mexico, dat een vrijhandelzone tussen de landen instelde. Op zijn eerste werkdag maandag kondigde Trump aan het verdrag te willen heronderhandelen.

Trumps adviseur Stephen Schwarzman ontmoette maandag premier Justin Trudeau en zijn kabinet in de Canadese stad Calgary. Hij is de baas van het Amerikaanse investeringsbedrijf Blackstone Group, en de voorzitter van een panel van zakenmensen dat Trump advies geeft.

"Canada zit in een hele goede positie om te onderhandelen met de Verenigde Staten", zo zei hij achteraf aan de journalisten. "Canada is al zo lang we ons kunnen herinneren een belangrijke partner van de Verenigde Staten. Enkele aanpassingen zijn mogelijk, maar in essentie zou alles goed moeten gaan voor Canada. (...) Onze betrekkingen staan model voor hoe handelsbetrekkingen moeten zijn, een spel waarbij iedereen wint", zei hij.

De Canadese regering zit nog tot en met dinsdag samen in Calgary, om de Canadese strategie te verfijnen aan de start van Trumps presidentschap.

bron: Belga