Nieuwe horde genomen in sluiting oudste kerncentrale van Frankrijk

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Franse energiebedrijf EDF, uitbater van de kerncentrale van Fessenheim, heeft dinsdag het compensatieplan van de regering voor de sluiting van de centrale goedgekeurd. Fessenheim, vlakbij de Duitse grens, is de oudste kerncentrale van Frankrijk. De Franse president François Hollande had van de sluiting van de centrale in de Elzas één van zijn verkiezingsbeloftes gemaakt. Na jaren van onderhandelen met EDF lijkt de sluiting nu een stap dichterbij te komen.

De raad van bestuur van EDF, in overheidshanden, heeft het voorgestelde compensatieplan goedgekeurd. EDF krijgt tegen 2021 450 miljoen euro. De sluiting is nu gepland tegen 2018, wanneer de kerncentrale in Flamanville (Normandië) - een centrale van de nieuwste generatie - in gebruik zou worden genomen.

Het akkoord betekent mogelijk niet het definitieve einde van Fessenheim. De centrale is ook de inzet geworden van een verkiezingsstrijd. De twee kandidaten die de peilingen van de presidentsverkiezingen aanvoeren, Marine Le Pen (extreemrechts) en François Fillon (rechts), willen de centrale open houden.

In Duitsland is er groeiende ongerustheid over de centrale van Fessenheim, net zoals de Duitsers met argusogen naar de centrale van Tihange kijken, net over de grens met België.

bron: Belga