Jupiler Pro League - Zulte Waregem beent Club Brugge bij aan kop na nipte zege, ook Genk en Charleroi winnen

Zulte Waregem heeft dinsdagavond op de 23e speeldag in de Jupiler Pro League een nipte thuisoverwinning behaald tegen rode lantaarn Moeskroen. Essevee won met 1-0 na een goal van Mbaye Leye. Zulte Waregem beent dankzij de zege Club Brugge bij aan de kop van de stand. In een weinig opwindende eerste helft was de beste kans voor Leye, maar de Senegalees besloot over het doel. Bij het begin van de tweede helft stond het vizier van de Waregem-kapitein duidelijk scherper. Leye (49.) tikte al vroeg de openingsgoal voorbij Moeskroen-keeper Matej Delac. De thuisploeg ging op zoek naar de geruststellende tweede treffer, maar opnieuw Leye en invaller Babacar Gueye lieten de 2-0 liggen. Moeskroen trachtte in een slotoffensief(je) de gelijkmaker uit de brand te slepen, maar kwam niet verder dan enkele halve kansen.

In de stand telt Zulte Waregem (46 punten) evenveel punten als leider Club Brugge, maar de titelhouder won een match meer en speelt woensdag ook nog thuis tegen Waasland-Beveren. Moeskroen blijft laatste met 15 punten.

Genk boekte een makkelijke thuisoverwinning tegen KV Kortrijk. De Limburgers, waar Leon Bailey zoals verwacht niet in de selectie zat omdat hij zou aansturen op een transfer, grepen de bezoekers onmiddellijk bij de keel. Kortrijk-doelman Michail Sifakis kon een knal van Timothy Castagne niet klemmen en Siebe Schrijvers (4.) was bij de pinken om de vroege 1-0 binnen te trappen. Enkele minuten na het doelpunt moest Genk-doelman Marco Bizot het veld verlaten nadat hij zijn enkel bij uittrap verzwikte. De 19-jarige Nordin Jackers, die zijn competitiedebuut maakte, verving de Nederlander. Nog voor de rust verdubbelde Mbwana Aly Samatta (42.), met een kopbal op voorzet van Schrijvers, de voorsprong.

Na de pauze kon Kortrijk Genk niet meer in de problemen brengen. Alejandro Pozuelo (68.) diepte twintig minuten voor tijd, via een trap die via de paal binnen ging, de kloof uit.

Genk houdt dankzij de zege zijn kansen op PO1 gaaf. De Limburgers staan achtste met 34 punten, op slechts één punt van KV Mechelen en AA Gent die de zesde plaats delen. Kortrijk staat na een nul op 24 elfde.

De dichte mist in de Versluys Arena van Oostende leek Charleroi niet te deren. Hamdi Harbaoui (2.) knalde vroeg de 0-1 binnen en Cristian Benavente (29.) verdubbelde op het halfuur de voorsprong. Een handvol minuten later gaf Michiel Jonckheere (34.) de thuisploeg met een knap afstandsschot opnieuw hoop.

Oostende voerde in de tweede helft de druk op Charleroi op, maar de Henegouwse defensie gaf geen krimp. Even voor affluiten kwam de ingevallen Yassine El Ghanassy dicht bij de gelijkmaker, maar de bezoekende keeper Nicolas Penneteau ranselde het schot uit zijn doel.

Na drie nederlagen weet Charleroi weer wat winnen is. De Carolo's (37 punten) springen over AA Gent en Mechelen naar de vijfde stek, op twee punten van Oostende, dat vierde is met 39 punten.