Jambon ontkent formeel dat hij audit heeft achtergehouden

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) ontkent formeel dat hij de bewuste politie-audit zou hebben achtergehouden, zoals CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri beweert. "Dat is volstrekt onjuist", zegt de woordvoerder van Jambon. "De procedure om de audit onder bepaalde voorwaarden aan het parlement te bezorgen was al opgestart", klinkt het. Volgens CD&V-Kamerlid Lanjri heeft ze verschillende keren bij minister Jambon naar de audit gevraagd. De laatste keer was vorige week. Maar volgens haar wilde Jambon het rapport niet geven. "Meer nog: ik heb naar de bevindingen over het rapport gevraagd, maar over wat maandag in het nieuws is verschenen over die graaicultuur heeft de minister met geen woord gerept."

Volgens het CD&V-Kamerlid komt op die manier de controlerende functie van het Parlement in het gedrang. "Parlementsleden moeten kunnen nagaan of alles goed functioneert, en daarom hebben we inzage nodig in dergelijke rapporten. Het stoort mij dat de minister het rapport had en dat hij de inhoud ervan selectief heeft weergegeven, om het vriendelijk te zeggen."

Het kabinet-Jambon "ontkent formeel" dat men het rapport zou hebben willen achterhouden. Men verwijst naar het verslag van de vergadering van vorige week. "De minister werd daar gevraagd of men het rapport zou kunnen krijgen. De minister heeft toen gezegd dat hij het rapport zou overmaken als het parlement dat zou vragen", zegt de woordvoerder.

Het kabinet-Jambon wijst er wel op dat het gaat om een rapport met gevoelige informatie en dat voor het document een "beperkte verspreiding" geldt, waardoor in het parlement ook een speciale procedure moet gevolgd worden. "Er staat in het rapport niets wat de parlementsleden niet mogen lezen, maar we moeten de juiste procedures volgen. Het antwoord aan mevrouw Lanjri en het lek aan VTM hebben elkaar gekruist", luidt het.

bron: Belga