Brexit - Britse Hooggerechtshof velt om 10.30 uur Brexit-vonnis

door
Belga
Leestijd 2 min.

Wie komt het toe om de Brexit, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, formeel in gang te steken: de regering van Theresa May of het Britse parlement? Dat is de vraag die het Britse Hooggerechtshof deze ochtend beantwoordt. Het is uitkijken of de deadline van premier May om tegen eind maart de Brexit op te starten in gevaar komt. Het Hooggerechtshof (Supreme Court) spreekt zich om 10.30 uur Belgische tijd uit over het beroep dat de regering-May heeft aangetekend tegen een beslissing van het High Court. Dat vonniste in november dat de regering niet het recht heeft om zelfstandig artikel 50 van het Europees verdrag in te roepen, het artikel waarop een EU-lidstaat zich moet beroepen als het zich uit de Unie wil terugtrekken.

Naar alle waarschijnlijkheid zullen de elf rechters van het Hof straks bevestigen dat enkel het parlement die beslissing kan nemen. Dat zou betekenen dat May een wetsontwerp moet indienen dat in minder dan twee maanden door het parlement moet worden geloodst. De eerste minister heeft zichzelf namelijk als deadline gesteld om tegen eind maart de andere Europese staatshoofden en regeringsleiders er officieel van op de hoogte te brengen dat de Britten de EU willen verlaten. Dat is dan meteen het signaal om de Brexit-onderhandelingen op te starten.

Als het Hof Mays beroep verwerpt, wil de premier het wetsontwerp dat artikel 50 inroept het liefst zo kort en duidelijk mogelijk houden. Op die manier zou ze willen vermijden dat het ontwerp nog geamendeerd wordt, waardoor ze haar deadline mist en de onderhandelingen uitgesteld worden.

Hoe May te werk zal gaan, zal afhangen van de exacte formulering die de rechters gebruiken en de inspraak die ze het parlement toekennen. Zowel oppositiepartij Labour als critici binnen Mays eigen Conservatieve Partij hebben al gezegd dat ze de wil van het volk (en dus de Brexit) niet gaan tegenwerken, maar het is niet uitgesloten dat ze de 'hard Brexit' van May gaan proberen dwarsbomen. Ook de parlementen van Schotland, Wales en Noord-Ierland wachten in spanning af of het vonnis hen inspraak over de Brexit zal geven.

Het is overigens voor de eerste keer sinds 1876 dat alle elf rechters van het Hooggerechtshof zich over dezelfde zaak buigen. Volgens de krant The Guardian is dat het bewijs van "het grondwettelijke belang en de politieke gevoeligheid" van het dossier.

Er zijn ook nog andere zaken over de Brexit hangende: het High Court buigt zich over de vraag of het Brexit-referendum ook over het verlaten van de Europese interne markt ging, terwijl een rechtbank in Ierland onderzoekt of ook de andere Europese lidstaten zich over de inwerkingtreding van artikel 50 moeten uitspreken. In die zaak vragen de klagers dat de hele kwestie aan het Europees Hof van Justitie wordt voorgelegd.

bron: Belga