Slimme gebouwen zorgen voor slimme jobs in de bouw

Spierkracht wordt computerkracht. En zo biedt de digitalisering van de bouw­sector kansen aan mensen die de bouwsector voorheen niet aantrok. Ben je zo'n slimme vakman? Een ervaren kracht die zich graag bijschoolt? Een jonge techneut?
door
marketing
Leestijd 2 min.

Charlotte voelt zich als een vis in het water op haar werf. Met de digitale plannen op haar iPad brieft ze een ploeg mannen over de betonwerken die vandaag gepland staan.

En Charlotte is niet de enige vrouw op een grote Belgische werf. Het stereotiepe beeld van de brute mankracht verdwijnt stilaan. Jongeren die meer digital minded zijn, komen meer aan hun trekken in de bouw.

Werken in de bouwsector heeft de afgelopen vijftien jaar een stormachtige evolutie doorgemaakt dankzij strengere energie-eisen, een vergrijzende samenleving en technologische evoluties. BIM (Building Information Modeling), 3D-scanning, robotisering, virtuele brillen en drones doen hun intrede.

Het resultaat? Er wordt technologischer gebouwd en gebouwen worden slimmer. Huizen en kantoren stemmen zich steeds meer af op ons levensritme. Denk aan de slimme thermostaat of aan de kantoorverlichting uitgerust met sensoren om energieverbruik en kantoorbeheer te optimaliseren.

Traditionele kennis belangrijk

Bouwbedrijven staan voor de uitdaging hun werknemers op te leiden om digitaal mee te kunnen, of nieuwe meer technologische profielen te rekruteren. Dit doen ze allebei.

“We merken zo een opwaardering van de klassieke bouwberoepen”, zegt Colette Golinvaux, voorzitter Confederatie Bouw. “Zij weten steeds beter traditionele kennis te combineren met moderne knowhow, waarbij de hoogst mogelijke kwaliteit steeds het doel is. Hun solide basis van vakmanschap maakt hen zo toekomstgericht en veelbelovend.”

Nooit van BIM gehoord? Lees er hier alles over!