Raad van experten voorstander van eenmalige wet voor abdicatie Japanse keizer

door
Belga
Leestijd 2 min.

Voor de Japanse keizer Akihito (83) komt de vervulling van zijn kennelijke wens naar abidcatie naderbij. Een raad van experten van de regering wijst in een tussenrapport op de voordelen van een eenmalige wet, die de keizer de mogelijkheid biedt om af te treden. Akihito had in augustus in een eerder zeldzame videoboodschap duidelijk laten verstaan dat hij omwille van zijn afnemende krachten liever troonsafstand wil doen. Daarvoor moet echter eerst de geldende juridische situatie gewijzigd worden. De zoon van Akihito, kroonprins Naruhito (56), zou zijn vader dan opvolgen. Volgens de media zou de abdicatie van Akihito op zijn 85ste verjaardag in december 2018 kunnen gebeuren.

De conservatieve regering had een raad van experten samengesteld die zich sindsdien met de modaliteiten voor een dergelijke troonsafstand bezighoudt. Daarbij gaat het er onder andere over of enkel Akihito dit per eenmalige wet mogelijk moet gemaakt worden of voortaan alle monarchen dit door een grondwetswijziging zouden kunnen doen. Omdat een herziening van de grondwet volgens de media complex en tijdrovend is, zijn de experten eerder voorstander van een eenmalige wet, waar ook de regering voor opteert. Een aantal oppositiepartijen staat er echter op dat de keizer grondwettelijk de mogelijkheid tot abdicatie moet krijgen.

Het resultaat van de experten zal nu als basis dienen voor de komende debatten in het parlement. Zo gauw de raad van experten zijn slotrapport heeft gepresenteerd, zal de regering in april een wetsvoorstel aan het parlement voorleggen. Indien de politici ingaan op de wens van Akihito, zou hij de eerste Japanse keizer in 200 jaar zijn die troonsafstand doet.

bron: Belga