Melkboerenprotest - Tientallen boeren spuiten melkpoeder naar Europees gebouw

door
Belga
Leestijd 1 min.

Tientallen melkboeren hebben vandaag verzamelen geblazen in de Europese wijk. De misnoegde boeren spoten een ton melkpoeder naar het gebouw van de Raad van de Europese Unie. Maandag komen de Europese ministers van Landbouw samen. Naar aanleiding van die bijeenkomst vroegen de melkboeren een "permanent crisisinstrument", een verplicht systeem van flexibele productieregulering. Ze willen ook niet dat de hoeveelheid melkpoeder die Europa eerder opgekocht heeft om de markt te ondersteunen, opnieuw op de markt wordt gebracht. Op die manier willen de melkboeren een oplossing bereiken voor de nog steeds lage melkprijzen - die wel opnieuw gestegen zijn de voorbije weken.

De verzamelde boeren kwamen uit heel Europa. Ze gingen in op de oproep van de European Milk Board (EMB). De actie kreeg in België de steun van MIG en Fugea.

De Europese Commissie bracht in december net geen 40 ton melkpoeder, uit een voorraad van bijna 22.000 ton, op de markt. Alle biedingen werden evenwel geweigerd omdat ze te laag zijn en de markt kunnen verstoren. Er komt een tweede aanbesteding. Volgens de boeren zal de verkoop de prijzen opnieuw onder druk zetten, tot onder 30 cent per liter, wat voor vele boeren gelijkstaat aan de productiekost.

bron: Belga