Francken onttroont De Block als populairste politicus

door
Belga
Leestijd 2 min.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) onttroond als populairste politicus van Vlaanderen. Dat blijkt uit een opiniepeiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws die vanavond is gepubliceerd. De Block werd de populairste politicus toen ze nog staatssecretaris voor Asiel en Migratie was. Haar opvolger Francken treedt nu in haar voetsporen. In de vorige peiling stond hij nog op de vijfde plaats. In Brussel en Wallonië staat de N-VA-politicus niet in de top drie. N-VA-partijvoorzitter Bart De Wever bekleedt de tweede plaats. Premier Charles Michel (MR) staat derde. De Block vergaat het in de polls intussen minder goed. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als Brussel valt ze uit de top drie.

N-VA blijft met voorsprong de grootste partij van het land. In vergelijking met de vorige peiling boeken de Vlaams-nationalisten weer wat terreinwinst: ze komen uit op 27,4 procent. CD&V moet in vergelijking met de vorige bevraging wel steun inboeten. De christendemocraten verliezen 2,7 procent en moeten genoegen nemen met 14,9 procent. CD&V blijft wel de tweede grootste partij. Sp.a staat op de derde plaats met 13,2 procent. Daarna volgen Open Vld (12,9 pct), Groen (12,2 pct), Vlaams Belang (10,3 pct) en PVDA+ (5,4).

De peiling van onderzoeksinstituut Ipsos is afgenomen bij 2435 respondenten: 961 in Wallonië, 964 in Vlaanderen en 510 in de negentien gemeentes van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Ze werd gerealiseerd van 10 tot en met 17 januari 2017. De maximale foutenmarge bedraagt ongeveer 3,2 procent in Wallonië, 3,2 procent in Vlaanderen en 4,3 procent in Brussel.

bron: Belga