Roemeense president neemt deel aan antiregeringsprotest

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de Roemeense hoofdstad Boekarest zijn zondag duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen het voornemen van de regering om de anticorruptiewetten te versoepelen. Opvallend is dat ook president Klaus Iohannis deelnam aan de protestmars. "Ik ben hier om mijn woede te uiten. Een kliek van politici met gerechtelijke problemen wil de rechtsstaat verzwakken", zo verklaarde de president tijdens de manifestatie. In totaal kwamen in Boekarest ongeveer 10.000 mensen op straat. Ook in de steden Cluj (westen) en Iasi (noorden) werd er betoogd.

De betogers verzetten zich tegen een plan van de nieuwe regering, een coalitie van sociaaldemocraten (PSD) en democratische liberalen (PD-L). De regering wil namelijk een wetswijziging invoeren waardoor machtsmisbruik niet langer strafbaar is indien het gaat om een bedrag dat kleiner is dan 200.000 lei (44.500 euro).

Tegenstanders stellen dat het voorstel wel op het lijf geschreven lijkt van sociaaldemocratische leider Liviu Dragnea, die momenteel genoemd wordt in een corruptiezaak waarmee 100.000 lei genoemd is. Dragnea was eerder al eens tot twee jaar voorwaardelijk veroordeeld wegens verkiezingsfraude.

De regering wil daarnaast nog eens amnestie verlenen aan 2.500 gevangenen. Officieel is die maatregel, die ook ten goede komt aan mensen die veroordeeld zijn voor corruptie, bedoeld om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken.

Bovendien is de regering van plan om die maatregelen in te voeren met een nooddecreet. Op die manier wordt het parlement buitenspel gezet.

De Roemeneense president Klaus Iohannis is lid van de nationaal-liberale partij PNL, die de oppositie aanvoert in het parlement.

bron: Belga