Voorverkiezingen Franse socialisten - Socialisten trekken zondag naar stembus

door
Belga
Leestijd 2 min.

De achterban van de Franse socialisten stemt zondag over zijn kandidaat voor het Elysée. Zeven kandidaten dingen naar de gunst van de kiezer in de eerste ronde van de "primaries". Volgende week zondag nemen de twee beste kandidaten het tegen elkaar op, de winnaar trekt in april naar de presidentsverkiezingen. De zeven kandidaten zijn vier leden van de PS en drie van met de socialisten gelieerde partijen. Topkandidaat is Manuel Valls. Die gaf vorig jaar het premierschap op om een gooi te doen naar het Elysée. Hij behoort tot de rechtervleugel van de PS van president François Hollande, die zelf de handdoek in de ring gooit. Valls maakt volgens de peilingen een goede kans om de socialistische nominatie in de wacht te slepen. Hij is voorstander van het "moderniseren" van links.

De drie andere PS-kandidaten zijn Arnaud Montebourg, Vincent Peillon en Benoit Hamon.

Volgens de peilingen gaat Hamon of Montebourg volgende week in een beslissende tweede ronde tegen Valls uitmaken wie de socialistische presidentskandidaat wordt.

De socialisten maken een moeilijke periode door. De partij is verdeeld en lijkt de voeling met de kiezer enigszins verloren te hebben, niet in het minst door de impopulariteit van de centrumlinkse president Hollande. Die besliste eind vorig jaar om zich geen kandidaat te stellen voor een tweede ambtstermijn.

De kandidaat van de socialisten mag het in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op 23 april opnemen tegen Francois Fillon (rechts) en Marine Le Pen (extreemrechts).

Valls is dan wel topfavoriet bij de socialisten, voor het presidentschap ziet het er minder goed uit. De peilingen dichten de socialistische kandidaat, wie het ook wordt, weinig kans toe om de eerste ronde van de presidentsverkiezingen te overleven.

bron: Belga