Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt onderzoeken mogelijke fusie

door
Belga
Leestijd 2 min.

De burgemeesters van de Limburgse gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt vragen de UHasselt om fusiemogelijkheden te onderzoeken, dat hebben de burgemeesters meegedeeld tijdens een persmoment in Overpelt. Vooral het effect van een eventuele fusie op de bestuurskracht en de schaalgrootte willen de burgemeesters grondig onderzoeken. "Professor Ackaert van Universiteit Hasselt zal samen met de gemeentesecretarissen de voor- en nadelen van een eventuele fusie in kaart brengen", zegt Theo Schuurmans (CD&V), burgemeester van Hamont-Achel.

De Vlaamse overheid ziet fusies van gemeenten als een belangrijke oplossing voor een eventueel tekort aan lokale bestuurskracht. Gemeenten die dit jaar nog beslissen te fuseren kunnen rekenen op een financiële bonus van 500 euro per inwoner. "Maar die financiële bonus, wat voor onze drie gemeentes zou uitkomen op 20 miljoen euro, is niet onze drijfveer", zegt burgemeester van Overpelt, Jaak Fransen (CD&V). "Het belangrijkste is dat er een draagvlak is binnen de bevolking. Daarom gaan we in de maanden februari en maart de inwoners informeren over de fusieplannen en over het onderzoek dat professor Ackaert zal leiden."

Indien de drie gemeenten fuseren wordt het de derde grootste stad van Limburg. "We zouden qua inwonersaantal na Hasselt en Genk komen te staan met 47.000 inwoners", aldus Raf Drieskens (CD&V), burgemeester van Neerpelt. "De oppervlakte zou 12.000 hectare zijn, we zouden zo'n 500 personeelsleden hebben en een budget van 50 miljoen euro."

De komende dagen gaan de burgemeesters al een eerste keer samenzitten met de onderzoekers van UHasselt en de gemeentesecretarissen. Ze willen het onderzoek naar de fusiemogelijkheden zo snel mogelijk starten.

bron: Belga