Trump: "We dragen de macht opnieuw over van Washington aan het volk"

door
Belga
Leestijd 2 min.

De nieuwbakken president Donald Trump heeft er weinig twijfel over laten bestaan tijdens zijn eerste speech na de eedaflegging vrijdag: het wordt de komende vier jaar "Amerika eerst". Trump beloofde aan de Amerikaanse burgers dat onder zijn presidentschap de macht niet langer bij het zelfvoorzienend clubje uit Washington DC zal liggen, maar wel bij het volk.

Na de eedaflegging was het de beurt aan de toespraak van Trump. Terwijl hij plaatsnam achter de micro begon het lichtjes te regenen in de Amerikaanse hoofdstad.

Ondanks een mild begin van zijn speech - hij bedankte Obama voor de vredevolle machtsoverdracht - trok Trump al snel opnieuw zijn campagneplunje aan om een heel somber beeld van de huidige toestand in de VS te schetsen. "Een Amerikaans bloedbad" van drugs, geweld en bendes dat "hier en nu een zal stoppen". Hij sprak over het verlies van jobs voor de Amerikaanse gezinnen door fabriekssluitingen en de oorlogen in het buitenland die "andere landen rijk gemaakt hebben" terwijl de infrastructuur in de VS erop achteruitging.

Naar de schuldige moest de nieuwe president niet lang zoeken: het politieke establishment in Washington DC. "Terwijl zij vierden in de hoofdstad, was er maar weinig reden tot feesten voor de vele gezinnen in dit land". Daar komt nu een einde aan, beloofde Trump. "Deze dag zal herinnerd worden als de dag waarop het volk opnieuw de leider van dit land werd."

Om dit te bereiken, zullen Trump en zijn regering voor elke beslissing kijken wat in het belang is van de VS: "America First". "Alles wat we beslissen over handel, belastingen en immigratie zal in het voordeel van de Amerikaanse arbeiders en families zijn", aldus Trump.

Dit protectionistisch discours zal de VS opnieuw groot maken. "Bescherming zal tot rijkdom en kracht leiden", zei Trump.

Deze visie zal ook doordringen in zijn buitenlandbeleid. "We verdedigen anderen hun grenzen terwijl we weigerden om de onze te beschermen." Maar voor het islamterrorisme wil Trump wel een uitzondering maken. "Wij zullen het radicale islamterrorisme uitroeien!", beloofde de opvolger van Obama.

Bij de felicitaties achteraf fluisterde Obama Trump "Good Job" toe. Op de Amerikaanse zender CNN hadden ze het over een "populistische" en een van de meest "radicale" toespraken die ooit werd gegeven door een net ingezworen president.

bron: Belga