Vluchtelingencrisis - Meer dan 23.000 kinderen vast in Griekenland en op Balkan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op dit moment zitten er meer dan 23.000 kinderen uit voornamelijk Syrië, Irak en Afghanistan vast op de Griekse eilanden en in de Balkanlanden. De levensomstandigheden zijn er door de winterse toestanden precair, stelt de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties Unicef. Voor het eerst in jaren heeft het opnieuw gesneeuwd op de Griekse eilanden. Vooral de vluchtelingen op het eiland Lesbos krijgen het hard te verduren. In die mate dat de Griekse autoriteiten dinsdag beslist hebben om een zestigtal wooncontainers te sturen naar het eiland. De nieuwe onderkomens zullen tegen eind januari klaar zijn en water en elektriciteit hebben.

Tot dan moeten de vluchtelingen verblijven in tentjes, die vaak overbevolkt zijn. Dat is nefast voor de gezondheid, zeker voor die van de kinderen. Volgens Unicef zijn er op dit moment ongeveer 23.700 kinderen in Griekenland en de Balkan. "Zonder behoorlijk onderkomen en warme kleding zijn met name jonge kinderen met dit weer in groot gevaar", aldus Basil Rodriques, Gezondheidsadviseur van Unicef in Oost-Europa.

Unicef blijft er daarom op hameren bij de lokale autoriteiten om de vluchtelingen over te brengen naar andere en betere opvangplaatsen op het vaste land.

bron: Belga