Donald Trump heeft de eed afgelegd als 45ste president van de Verenigde Staten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Donald Trump is officieel president van de Verenigde Staten. Hij werd vrijdag ingezworen door John Roberts, de voorzitter van het Amerikaanse Hooggerechtshof. Mike Pence legde iets daarvoor de eed af als vicepresident. De Obama-periode is nu ook officieel beëindigd. Nadat Obama en zijn vicepresident Joe Biden het ereplatform hadden betreden, was het nog even wachten op de introductie van Trump en Pence. Het publiek - op beelden is te zien hoe de Mall op de Capitoolheuvel op de regenachtige vrijdag voor de helft is volgelopen - scandeerde "Trump, Trump, Trump". Uiteindelijk kwamen ook Pence en Trump, met gebalde vuisten, tevoorschijn.

Na de introductie door Roy Blunt, voorzitter van het inauguratiecomité, en verschillende gebeden gebracht door onder meer kardinaal Timothy Dolan, mocht het koor van de staatsuniversiteit van Missouri, uit de thuisstad van Blunt, van wal steken.

Ook Chuck Schumer, leider van de Democratische Partij in de Senaat, mocht het spreekgestoelte betreden. Schumer riep op om trouw te blijven aan de geweldloze machtsoverdracht en de democratische principes. Bovendien zei hij vertrouwen te hebben in de toekomst, vanwege het Amerikaanse volk.

Iets voor 18 uur werd een zichtbare geëmotioneerde Mike Pence door Clarence Thomas ingezworen als vicepresident van de Verenigde Staten.

Na een tweede muzikaal intermezzo, ditmaal uitgevoerd door het Mormon Tabernacle-koor, was het moment aangebroken waar de VS, en de wereld, met gemengde gevoelens naar hebben uitgekeken. Donald Trump legde de eed af als 45ste president van de Verenigde Staten.

bron: Belga