Weyts: "Betrokken gemeenten zullen op korte termijn beter af zijn"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) countert het ongenoegen van de Antwerpse gemeenten die klagen over het feit dat zij "meer vervuilende bussen" zouden doorgeschoven krijgen vanuit Antwerpen. Het gaat volgens de N-VA-minister om bussen die op korte termijn vervangen zullen worden door splinternieuwe bussen. De eerste van die nieuwe bussen worden vanaf maart in gebruik genomen. "Op termijn zijn de betrokken gemeenten dus beter af dan vandaag", zegt Weyts aan Belga. Door de invoering van de lage-emissiezone in Antwerpen op 1 februari zal De Lijn voertuigen met een euro 2-motor niet meer mogen inzetten in de stad. Die bussen zullen wel nog ingezet worden in de rest van de provincie Antwerpen. Maar sommige betrokken gemeenten klagen erover dat zij nu oudere en meer vervuilende voertuigen krijgen doorgeschoven.

Bij De Lijn wees men er al op dat het gaat om een relatief klein aantal bussen gaat en dat die euronorm 2-bussen ook allemaal een roetfilter hebben. Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) gaat een stap verder. Hij wijst erop dat de betrokken gemeenten snel zullen kunnen rekenen op de allernieuwste bussen. Het is volgens Weyts de bedoeling om alle voertuigen met euronorm 2 nog dit jaar uit roulatie te halen.

Sinds 2014 zijn er in de provincie Antwerpen 106 nieuwe bussen bij gekomen. "Dit jaar komen daar nog eens 55 spiksplinternieuwe bussen bij", aldus Weyts. De N-VA-minister wijst erop dat die bussen een pak groener en duurzamer zijn. De betrokken gemeenten zullen dus op vrij korte termijn de oudere bussen vervangen zien door nieuwe en groenere exemplaren. "De eerste van die nieuwe bussen worden al in maart in gebruik genomen. Na enkele maanden met euronorm 2 bussen krijgen de landelijke gemeenten dus de nieuwste voertuigen en dat is een forse sprong voorwaarts ten opzichte van vroeger. Op termijn zijn de betrokken gemeenten dus beter af dan vandaag", aldus Weyts.

bron: Belga